Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Bojkott och "gula kort" mot Orbán i EU

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2024-07-10

Ungerns premiärminister Viktor Orbán på besök hos Rysslands president Vladimir Putin i förra veckan. Arkivfoto.

Missnöjet med Ungern jäser i EU, bara en dryg vecka in i landets ordförandeskap i ministerrådet.

Nu hotas med både varningar och bojkott.

Premiärminister Viktor Orbán åkte snabbt till Kiev när Ungern tog över EU-ordförandeskapet den 1 juli. Äntligen, tyckte många av hans EU-kollegor om resan, med tanke på Orbáns och Ungerns Ukrainaskeptiska hållning och envisa motstånd mot att hjälpa till militärt.

Fast när Orbán sedan åkte vidare på ”fredsresor” till även Moskva och Peking blev irritationen desto större. Och när han nu också rapporterat om sina slutsatser därifrån, i ett brev till rådsordförande Charles Michel, suckas det ännu tyngre.

Ryska åsikter

I brevet, som läckt ut till bland andra nyhetssajten Politico Europe, för Orbán fram uppenbart ryska åsikter om att tiden står på de ryska styrkornas sida och även ryska påståenden om enorma ukrainska förluster.

Skarp kritik framförs nu när EU-ländernas ambassadörer sitter samlade – under ungersk ledning.

– Många EU-länder kommer att dela med sig av sitt missnöje som är både djupt och brett, säger en EU-diplomat till nyhetsbyrån AFP.

– Vi vill ge honom ett ”gult kort” och säga att vi genomskådar hans spel, säger en annan.

Bojkottar möten

Diverse EU-parlamentsledamöter och fristående organisationer har manat övriga EU att avsluta det ungerska ordförandeskapet i förtid och låta Polen ta över redan i höst, snarare än från den 1 januari.

En så drastisk åtgärd anses dock orealistisk, åtminstone än så länge.

I stället passar flera EU-länder på att markera genom att bara skicka tjänstemän till flera av de informella ministermöten som Ungern arrangerar i Budapest nu i juli.

ANNONS