Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Två lämnat sjukhus efter olycka på Northvolt

TT

Publicerad 2024-07-07

Skylt på Northvolts batterifabrik i Skellefteå. Arkivbild.

Två personer har fått lämna sjukhuset efter olyckan på Northvolt i Skellefteå på söndagen.

Olyckan inträffade i ett laboratorium under ett rutinarbete där avfall skulle hanteras efter en kvalitetskontroll, uppger presschef Matti Kataja i ett mejl till TT.

”... och i samband med detta blev en person under ett par sekunder exponerad för någon typ av ånga. Den andra personen blev inte exponerad, men befann sig i närheten med skyddsutrustning”, skriver han.

Personerna sanerades och fördes sedan till sjukhus för kontroll.

Vid 17.30-tiden meddelar Northvolt att personerna mår väl och har lämnat sjukhuset.

Det är fortfarande oklart vilken ånga det var, men enligt SVT Västerbotten ska det ha rört sig om elektrolytånga.

”Men generellt kan man säga att kortvarig exponering av elektrolytånga kan leda till hosta och irritation i näsa, hals och luftvägar”, skriver Matti Kataja tilll TT.

Enligt polisen i Västerbotten är det för tidigt att säga om olyckan kan bli aktuell för polisutredning.

En genomgång som Dagens Nyheter gjort visar att det inträffat minst 26 allvarliga olyckor på Northvolts anläggningar sedan 2019. En dödsolycka i november förra året utreds av åklagare.

En polisutredning pågår också gällande tre män i Skellefteå som hittats oförklarligt döda efter sina arbetspass. Alla tre jobbade på batterifabriken Northvolt. Det är ännu för tidigt att säga om de avlidna kan ha utsatts för något i sin arbetsmiljö eller om dödsfallen har andra orsaker.