Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Frågetecken i Nato: Var hör Gotland hemma?

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2024-06-14

Amerikanska soldater på Gotland under övningen Baltops på Gotland 2022.

Sverige, Norge och Finland hamnar under samma Nato-högkvarter – men om det även gäller för öar som Gotland och Åland är ännu oklart.

Militära skäl får avgöra, snarare än politiska.

I Natos nya ledningsstruktur placeras Sverige, Norge och Finland under ett högkvarter i Norfolk i USA – något som varit ett gemensamt nordiskt önskemål.

– Det är ett viktigt steg för oss att kunna tillhöra samma Joint Forces Command i de nordiska länderna, konstaterar försvarsminister Pål Jonson (M) efter veckans Natomöten i Bryssel.

Danmark och de baltiska länderna ska dock lyda under ett högkvarter i Brunssum i Nederländerna. Och möjligen ska det även omfatta exempelvis planeringen för Öresund och de stora öarna i Östersjön som Gotland och Åland.

USA bestämmer?

– Exakt hur det kommer att landa kommer att ligga på expertnivå. Vi har sagt att det viktiga naturligtvis är att beslutet understöds av militär logik, inte nödvändigtvis politisk logik, säger Jonson.

Han är öppen för att låta Saceur – Natos militäre befälhavare i Europa, just nu USA-generalen Chris Cavoli – fälla avgörandet, även om de nordiska länderna gärna ”håller ihop operationsområdet”.

– Det är Saceur som borde ha sista beslutet, säger Jonson.

Slutliga beslut om högkvarteren väntar troligen när medlemsländernas stats- och regeringschefer samlas i Washington i juli.

Ukraina-stöd

Till dess behöver Nato även komma överens om det långsiktiga stöd till Ukraina som generalsekreterare Jens Stoltenberg vill få på plats. Än så länge finns ingen enighet kring totalsumman på motsvarande drygt 400 miljarder svenska kronor om året.

– Framsteg skedde, tolkade jag det under dagen, men den exakta summan är inte fastställd, säger en rejält förkylt Pål Jonson i Bryssel.

Däremot finns nu en principöverenskommelse om att låta Nato ta en större roll i samordning av stödet till Ukraina.

– Det här gör inte Nato till en del av konflikten, betonar dock Stoltenberg på sin presskonferens efter mötet.