"Ett mord som påverkat hela Alingsås"

Ellen Ahinko Andersson/TT

Publicerad 2024-06-07

På fredag kommer domen mot den 16-åring som misstänks för mordet på en 15-åring i Alingsås. En minnesplats upprättades vid Säveån där pojken hittades död i oktober. Arkivbild.

Den 15-årige pojken försvann från sitt hem i Alingsås och hittades senare dödad med ett stort antal knivhugg.

Mordet, som en 16-årig pojke åtalats för, har väckt starka känslor både på skolan där 15-åringen gick och på hela orten.

Det var i oktober förra året som högstadieeleven försvann från sitt hem och senare hittades i Säveån.

– Det här är en händelse som påverkat alla. Självbilden är att det är en lugn och säker stad, det kom som en chock det som hände i höstas, säger Niklas Ehnfors, kommunikationschef på Alingsås kommun, med anledning av fredagens dom i fallet.

Många elever och andra Alingsåsbor blev chockade och kände förutom sorg också en oro. Under den perioden förstärktes elevhälsan för att kunna ge stöd kring hur sorg och oro kan hanteras när alla frågor inte kan besvaras.

Det fanns också risk för ryktesspridning på sociala medier, innan det stod klart vem som var misstänkt och vem som inte var det, enligt Niklas Ehnfors.

– Mycket handlade om att ge ett vuxenstöd i att utgå ifrån kring vad vi visste och inte dra i väg i spekulationer, säger han.

Minns inte allt

Den mordåtalade 16-åringen misstänks för att ha knivhuggit och sedan dragit ned 15-åringen i vattnet.

Åklagare Andreas Ekengren har yrkat på fyra års sluten ungdomsvård med hänvisning till att pojken är under 18 år.

– Och det kan man tycka vad man vill om, att fyra år inte är särskilt lång tid för ett mord. Men det är den lagstiftningen och den rättstillämpningen som vi har att förhålla oss till nu, säger han.

16-åringen nekar till brott med förklaringen att det handlade om en nödvärnssituation, något som advokat Camilla Waldenberg hänvisar till i sitt yrkande.

– I första hand så menar vi att det ska leda till straffrihet och i andra hand att det ska beaktas i en eventuell påföljdsdel, säger hon.

Hur förklarar han det stora antalet knivhugg?

– Han har begränsade minnesbilder från delar av händelseförloppet.

På fredag förmiddag faller domen vid Alingsås tingsrätt men kommunens kommunikationschef Niklas Ehnfors beskriver det som att just oroskänslan blev mindre redan efter rättegången.

– Läget är lugnare, men det är inte mindre sorgligt för det. Sorgen kvarstår men oron är inte längre så stor nu när vi förhoppningsvis får ett avslut, säger han.