Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Gammelkommunisten som gjorde comeback

Ska Janukovitj klara sin värsta kris?

KIEV. För tio år sedan var Viktor Janukovitj gammelkommunisten som försökte stjäla ett demokratiskt val.

I dag är han presidenten som lyckades göra comeback mot alla odds.

Men överlever han sin svåraste kris hittills?

Talkörerna som kräver Janukovitj avgång fortsätter med oförminskad styrka på självständighetstorget mitt i stan där demonstranterna upprättat provisoriska barrikader ifall polisen kommer.

På en husvägg hänger mängder av porträttbilder på Janukovitj med en röd ring runt hans näsa. Någon har fyllt i några cirklar som förvandlat hans ansikte till ett gristryne.

– Janukovitj är en tjuv, säger Ivan som målat ett eget plakat mot presidenten.

Grupper av demonstranter har samlats runt gatorna som leder till presidentpalatset. Polisen har slagit en järnring runt den pampiga byggnaden. Kravallutrustade polismän med långa sköldar nerkörda i marken bildar en bred mur som täcker hela gatan.

Ändå är presidenten inte ens i stan.

Höjda ögonbryn

När Janukovitj i går reste till Kina på ett planerat statsbesök var det många som höjde på ögonbrynen. En av dem  var Marietta de Pourbaix-Lundin, moderat och Europarådets sändebud för Ukraina. Hon har träffat Janukovitj regelbundet de senaste åren.

– Det känns som en ren provokation att han lämnat landet, säger hon. Jag tror väldigt få statschefer inte ställt in besöket i en liknande situation.

Hon beskriver Janukovitj som en president vars bevekelsegrunder det i bland är svårt att förstå. Styrs hans handlande främst av att han vill sitt kvar eller styrs det av att han vill Ukrainas bästa?

– Det känns väldigt ovisst. Krisen kan sluta bra men jag fruktar också att det kan bli en katastrof.

Janukovitj omger sig med mycket släkt och vänner i presidentpalatset. Men över honom finns ett antal penningstarka oligarker som drar i trådarna. Stöter han sig med dem får han svårt att sitta kvar.

Ställer in

När Europarådet kommit på sina regelbundna besök har Janukovitj ibland ställt in mötena med bara någon timmes varsel.

– Ibland har vi suttit och pratat i över två timmar trots att hans medarbetare påpekar att han haft inbokade möten med premiärministern, berättar Marietta de Pourbaix-Lundin. Han talar väldigt gärna om andra saker än de som är viktiga.

Precis som många andra ukrainska politiker är Janukovitj en mästare i att förhala och fördröja. EU har länge krävt att Ukraina ska förbättra sitt rättsystem. I dag är domstolarna inte fristående.

– Varje gång vi kommit och de nya lagarna inte varit på plats har vi fått hundratals bortförklaringar.

En sak har Janukovitj och samtliga partier varit rörande ense om varje gång Marietta de Pourbaix-Lundin besökt landet. Alla har försäkrat att de vill att landet ska närma sig EU.

– Så plötsligt gör presidenten den här helomvändningen när han får ett "erbjudande" från Putin "som han inte kan tacka nej till". Jag skulle vilja kalla det rena maffiametoder.

Nära Moskva

Janukovitj har alltid stått Moskva nära. 2003 när landet skulle välja en ny president efter den auktoritäre och Moskvatrogne Leonid Kudjma så valde denne ut Janukovitj till sin efterträdare. Han utsågs som segrare men valfusket var så utbrett och så uppenbart att folket gick ut på gatorna i protest. Det var upptakten till den Orangea revolutionen.

Protesterna blev så omfattande att valet gjordes om. Då vann frihetshjältarna Viktor Jusjtjenko och Julia Tymosjenko. Alla trodde att Janukovitj för alltid diskvalificerat sig.

Men de två frihetshjältarna började bråka inbördes och med tiden var folk så trötta på dem att de 2010 valde Janukovitj framför Tymosjenko i ett val som utländska observatörer klassade som demokratiskt.

Nu har stämningen svängt mot presidenten igen.

När vi följer en demonstration från Självständighetstorget till Polisministeriet ekar talkörernas rop taktfast mellan stenhusen.

"Ut med banditerna, Ut med banditerna".