Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Edit, Edgar

”Han styrde hela utredningen med järnhand”

Publicerad 2013-08-01

Bergwall helt friad - nu rasar expolisen Lennart Jarlheim mot van der Kwast

Sture Bergwall har friats för samtliga åtta mord han dömts för.

Men de riktiga mördarna går fria.

Nu vittnar en före detta utredare om hur åklagare Christer van der Kwast medvetet ignorerat viktiga bevis.

– Vi blev ordentligt överkörda, säger Lennart Jarlheim.

Thomas Quick, numera Sture Bergwall, började 1993 att erkänna en mängd ouppklarade mord och försvinnanden i både Sverige och Norge.

1994 dömdes han för första gången, för mordet på Charles Zelmanovits.

Quick fortsatte att erkänna mord, bland annat på Yenon Levi som hittades död 1988. Levis kropp bar spår av yttre våld och tidigt misstänktes en tunisisk man som anhölls 1991 men på grund av bristande bevisning väcktes aldrig åtal.

Ville bli frånkopplade

Med Quicks erkännande tog utredningen ny fart.

Lokal polis arbetade med Quick-utredarna men förundersökningen kantades av interna stridigheter.

- Jag har aldrig trott på Quick som mördare i Levi-fallet. Under hela utredningen sa vi att det inte fanns något som räckte för åtal. Vi begärde att bli frånkopplade från fallet men fick inte gehör för våra synpunkter, säger den i dag pensionerade polisen Lennart Jarlheim, som utrett mordet.

Han beskriver hur utredningen styrdes med järnhand av åklagare Christer van der Kwast.

På platsen där Yenon Levis kropp hittades återfanns ett par glasögon av samma modell som den misstänkte tunisiska mannen bar på sitt passfoto.

- När van der Kwast skulle lämna in åtalet ville han inte ta med det här med glasögonen. Då sa vi utredare att ”tar du inte med det skriver vi inte under för­undersökningsprotokollet”. Vi fick med det till slut, säger Jarlheim.

”Rättegången en fars”

I Hedemora tingsrätt dömdes Quick för mordet.

Lennart Jarlheim var Christer van der Kwasts bisittare i rätten.

- Hela rättegången var en fars. Det fanns ingenting som pekar på Quick. Han hade sagt att han hade en medhjälpare med sig, men den personen lämnades helt utanför, säger Jarlheim.

Efter domen kom Thomas Quick att dömas för ytter­ligare fem mord. 2008 tog Quick tillbaka sina erkännanden i två uppmärksammade dokumentärer av journalisten Hannes Råstam.

Kan fortfarande fällas

2009 lämnades en första resningsansökan in. Efter att Quick i går i praktiken friats i fallet Charles Zelmanovits är alla tidigare morddomar upprivna.

Mordet på Yenon Levi är det enda av Quick-fallen som inte preskriberats och där en möjlig gärningsman fortfarande kan fällas.

Mannen i Tunisien är fortfarande högaktuell i utredningen.

- Man håller fortfarande på med utredningen och är väldigt intresserad av hon­om, säger Lennart Jarlheim.

Han är inte förvånad över utvecklingen i Quick-härvan.

- Det är ingen överraskning. Christer van der Kwast såg det här som sin möjlighet att klättra i hierarkin. Det var ingenting annat.

Aftonbladet har varit i kontakt med Christer van der Kwast som avböjer att kommentera uppgifterna.

DE LÅG BAKOM DOMARNA MOT THOMAS QUICK

Seppo Penttinen

Den ansvarige polisutredaren som jobbade tätt med förundersökningsledaren van der Kwast.

Han anklagas för att ha läckt uppgifter om morden till Thomas Quick inför förhören och vallningarna, för att göra vittnesmålen mer trovärdiga.

Inspelningar av förhör visar också hur han ibland ställt ledande frågor till Quick.

Birgitta Ståhle

Chefspsykolog på Säter och ansvarig för Thomas Quicks terapi. Genom minnesterapi framkallade hon påstådda undanträngda minnen hos sin patient. Detta i kombination med starka droger fick honom, enligt kritikerna, att erkänna mord han inte begått.

Claes Borgström

Thomas Quicks dåvarande advokat. Han anklagas för att aldrig ha ifrågasatt polisens metoder eller ställt kritiska frågor som kunde ha pekat på att hans klient var oskyldig. Claes Borgström debiterade miljonbelopp som Quicks försvarare. Han överklagade inte någon av de fällande domarna.

Sven Å Christiansson

Professor i psykologi som samarbetade med mordutredarna och deltog vid flera vallningar. Han kallades också som sakkunnig i rättegångarna. Han har i efterhand anklagats för att ha hjälpt Thomas Quick på traven med att skapa falska minnen inför vallningarna.Text: Erik Wiman

Christer van der Kwast

Åklagaren som ledde åtta mordutredningar mot Thomas Quick och lyckats få honom fälld i samtliga fall.

En rättsutredning har pekat på att han bröt mot plikten att presentera alla fakta i ett mål i förundersökningen. Utredningen kunde visa att van der Kwast undanhållit material som kunde ha friat Quick.