Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Alla vill att vapen förstörs - ingen vill göra jobbet

Hela upplägget om Syriens kemvapen kan vara feltänkt

Alla vill att Syriens kemiska vapen ska förstöras.

Men ingen vill göra jobbet.

Nu måste FN byta taktik.

Belgien är det senaste landet som sagt nej till att förstöra Syriens kemvapen på sitt territorium. Tidigare har Albanien, Tyskland, Norge och Frankrike tackat nej. Det ryktas att även Finland kan ha fått frågan.

Inget land har anmält sig som frivillig.

Skälen till att tacka nej varierar. Albanien hävdar att man inte har kapaciteten trots att landet förstörde sitt eget lager av kemiska vapen efter Berlinmurens fall.

Norge anger bristande erfarenhet.

Sverige har inte fått någon förfrågan. UD meddelade redan i början av oktober att frågan "inte diskuterats" och att det "inte är aktuellt" att vapnen ska förstöras i Sverige.

Inget land säger det rent ut men det verkliga skälet verkar vara att ingen vill ha hundratals ton kemiska vapen på sitt territorium.

Olyckor

Länderna är rädda för olyckor som kan ske under transporten. Att terrorister kan slå till mot dem. Vissa av de kemiska vapnen är så potenta att det räcker med att mycket små mängder frigörs för att döda tusentals människor.

I Albanien hölls stora folkliga demonstrationer mot planerna på att låta landet agera destruktör.

Farhågorna är lätta att förstå men om nu omvärlden kräver att Syrien ska göra sig av med sina kemiska vapen måste rimligen någon också hjälpa till med destruktionen. Annars blir det ett moment 22.

För att förhindra en amerikansk militär aktion mot Syrien som straff efter sommarens användande av kemiska vapen gick Assad med på att ge upp hela sitt innehav.

Tiden är knapp. Senast den 31 december ska alla vapen ha transporterats ut ur Syrien. Totalt kan det handla om så mycket som 1 300 ton kemikalier.

"Inte vettigt"

Kanske är hela processen med att föra vapnen ut ur landet feltänkt.

Det ur säkerhetssynpunkt bästa vore att förstöra vapnen på plats i Syrien.

Då slipper man långa transporter av dessa extremt farliga kemikalier.

Problemet är att Syrien inte har de anläggningar som krävs för att på ett säkert sätt förstöra vapnen. Men kanske är det vettigare och säkrare att skicka mobila destruktionsanläggningar till Syrien än att transportera iväg vapnen.

Fler och fler lutar åt den lösningen. Senast Tysklands utrikesminister Guido Westerwelle som i Bryssel i går menade att med hänsyn tagen till säkerhet och geografiska avstånd "verkade det inte vettigt" att diskutera en destruktion utanför Syrien.

Fredspris

En mindre del av de kemiska vapnen har redan förstörts inne i Syrien. FN-organet OPCW - som i år fick Nobels fredspris - säger att man eliminerat Syriens förmåga att tillverka nya vapen och att den utrustning som krävs för att blanda till kemikalierna till färdiga vapen har förstörts.

Men det farligaste återstår.