Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Reinfeldt: Man måste se helheten

Publicerad 2013-11-07

Frågades ut om socialbidragen – får mothugg av S

Reinfeldt.

Utgifterna för socialbidragen har ökat i många av landets kommuner.

Det är regeringens fel menar Socialdemokraterna - som dock får mothugg.

– Man måste se helheten, det är 170 000 färre som befinner sig i utanförskap i dag än när jag tillträdde som statsminister, säger Fredrik Reinfeldt (M).

Under statsministerns frågestund i riksdagen i dag gick Socialdemokraternas gruppledare Mikael Damberg på offensiven. Han anklagade Fredrik Reinfeldt för att ha misslyckats med den arbetslinje han gick till val på 2006. Det har enligt Damberg bland annat lett till att kommunernas utgifter för utbetalningar av socialbidrag skenat. Han hänvisade till statistik från Socialstyrelsen som säger att 46 procent av de som får försörjningsstöd i dag inte får det på grund av sociala problem, utan för att de är arbetslösa.

– Kostnaderna för socialbidragen har ökat med en fjärdedel sedan 2006. Det beror på Reinfeldts misslyckande med jobben och arbetslösheten. Jag försökte få svar på frågan om varför han tror utvecklingen ser ut som den gör. Men det fick jag inte. Han talade om allt annat än socialbidrag - sjukskrivningar, förtidspensioner och om vad sosseregeringen gjorde för 7-8 år sedan, säger Damberg.

"Vi ska hålla frågan vid liv"

Enligt S-politikern tvingas många kommuner nu höja skatten.

– Det är staten som har ansvar för jobb- och arbetsmarknadspolitiken. När den misslyckas är det kommunerna som får stå för kostnaderna. Det är det som har hänt, både i S-styrda och M-styrda kommuner runt om i landet. Statsministern jobbmisslyckande tränger undan välfärdssatsningar i kommunerna.

Damberg lovade också att håla liv i frågan.

– Den debatteras också mycket lokalt Det blir ännu mer intressant för oss när statsministern uppenbarligen inte vågar ge svar på frågan. Vi har trampat på en öm tå.

Reinfeldt: "Man måste se helheten"

Men enligt Fredrik Reinfeldt går det inte att bara prata om kostnaderna för socialbidragen och försörjningsstödet.

– Jag försöker se helheten. Det vi kallade utanförskap, arbetsföra människor som står utanför arbetsmarknaden, var fler när jag tillträdde 2006 än idag. Socialdemokratins metod för att dölja arbetslösheten var ju att ha ett regelsystem som innebar att om du var sjukskriven mer än tolv månader så blev du automatiskt förtidspensionerad. Det gjorde att när jag tillträdde som statsminister hade Sverige över 550 000 förtidspensionärer, i dag är det antalet 170 000 färre.

Lägre kostnader

Då arbetsutbudet nu vuxit menar Reinfeldt att kostnader som tidigare fanns för förtidspensioner nu till viss del återfinns på annat håll hos kommunerna. 

– Men det handlar om lägre tal. Min uppfattning är att vi har metoder att motverka detta rent fördelningspolitiskt. Vi har använt bostadstilläggen för ålderspensionärer med små ekonomiska marginaler, vi har höjt barndelen i bostadsbidraget. Det är sådant som vi tycker är verkningsfulla sätt att balansera risken för att man har små ekonomiska marginaler, säger han.