Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Nackskadad – men får inte inte ut ersättning

Uppdaterad 2013-12-03 | Publicerad 2013-11-28

Alexandar Lönberg Brankovic, 44, skadade nacken i en bilolycka och kan bara jobba deltid.

Men försäkringsbolaget Volvia anser att han bara ska ersättas till 25 procent för skadan, avslöjar SVT-programmet Plus.

Dessutom tror de att han lidit av anorexi och är psykiskt sjuk – diagnoser han aldrig haft.

För åtta år sedan var Alexandar Lönberg Brankovic, 44, i Göteborg med om en bilolycka där han fick en pisksnärtsskada, som gett honom svåra konsekvenser för resten av livet. Han har konstant smärta och yrsel, ”som ett epilepsianfall”, beskriver han.

Men han ville trots det börja jobba igen två år senare – och har lyckats ta sig tillbaka till arbetslivet på 50 procent.

Men på grund av en helt hisnande missuppfattning har han i flera år inte kunnat få ut den ersättning för sin invaliditet som läkaren anser att han ska ha, avslöjar SVT-programmet Plus i kvällens program.

Psykolog deltog

Det hela började när Alexandar Lönberg Brankovic kände att han ville försöka gå tillbaka till sitt arbete på fackförbundet Unionen 2007, två år efter olyckan. Arbetsgivaren och Försäkringskassan kom överens om att han skulle besöka ledande pisksnärtskadeläkare på Rygginstitutet i Växjö som skulle bedöma hur pass skadad han blivit av olyckan och hur mycket han kunde arbeta.

Men läkarna började även bedöma andra sjukdomar – som Alexandar Lönberg Brankovic aldrig haft. Av någon anledning skulle inte bara sjukgymnaster och läkare vara med i besöket, utan även en psykolog, som frågade om han varit ledsen någon gång i sitt liv. En konstig fråga för att bedöma en nackskada, tyckte Alexandar Lönberg Brankovic, som ändå berättade om ett tillfälle när han var 15 år och förlorade en god vän och i samband med det gick ner fem till tio kilo.

När han fick ta del av rapporten från utredningen fick han en chock. Där stod att han ”upplevde en mycket jobbig tid och gick ner 50 kilo”.

– Jag sa ju fem TILL tio kilo. Vem fan går ner 50 kilo? Jag trodde de skämtade med mig. Jag ringde till dem och sa att de hade gjort fel. Det här finns ju inte på kartan, säger han i programmet.

”Fruktansvärt irriterande”

Rygginstitutet svarade att det genast skulle rättas till. Men Försäkringskassan ville för säkerhets skull att Alex skulle göra ytterligare en utredning. Han skickades till rehabcentret Sophiahemmet i Göteborg, som också samlade ett helt team med bland annat en psykiater, som sedan konstaterade ännu fler påhitt: att han haft hjärtproblem, varit utbränd, och gått igenom mycket lidande med en anorektisk period där han tappat 56 kilo på tre månader. Sjukdomen ska ha varat i fem år.

– Det är skrämmande, och det är fruktansvärt irriterande, säger Alex i Plus om de påhittade diagnoserna.

Alex bad läkarna i Göteborg att ändra bedömningen, och fick löftet att så skulle ske.

Samtidigt skulle Alex försäkringsbolag Volvia ta ställning till vilken ersättning han skulle få för att han bara orkar jobba 50 procent.

Med de felaktiga bedömningarna på sitt bord, och nio bedömande läkare som stöd, tog man beslutet att Alex hade rätt till 25 procents ersättning för skadorna för olyckan. Fastän han är sjukskriven på 50 procent.

Står fast vid beslutet

De andra 25 procenten av sjukskrivningen beror på att han är psykiskt sjuk och haft allvarlig anorexi, något han ska ha varit före olyckan 2005, resonerar Volvia.

– De här uppgifterna som Rygginstitutet och Sophiahemmet sagt inte skulle användas och inte skulle påverka mig får en total katastrofal påföljd för min del. De blir helt plötsligt en sanning för Volvias del, och slår direkt mot min ekonomiska ersättning, säger Alexandar Lönberg Brankovic.

Han har tvingats anlita en jurist för att kräva att de felaktiga journalerna ska förstöras. Tillsammans fick de rätt i kammarrätten, som konstaterar i sin dom att Alex oförmåga att arbeta mer än 50 procent enbart beror på olyckan och pisksnärtskadan, inget annat.

Men Volvia stod även efter domen fast vid sitt beslut.

– I Alex fall så handlar det om väldigt stora pengar, han gör stora förluster av inkomst varje månad. Eftersom försäkringsbolaget bara betalar halva den förlusten så tjänar de jättestora pengar. Ungefär mellan fyra och fem miljoner kronor, säger ombudet Lars Boström till SVT.

Ska följa nämnden

Henrik Ask, personskadechef på försäkringsbolaget If, som Volvia tillhör, säger att man har begått ett beklagligt fel.

– Det är bara att konstatera att vi hanterar över en halv miljon ärenden varje år, och i bland blir det fel. Det viktiga är att vi har rättat till det här och kommer att hantera det enligt det sätt som skulle gjorts från början. Vår uppfattning om hans arbetsoförmåga överensstämmer helt med kammarrättens. Ärendet ska också prövas av trafikskadenämnden och vi följer alltid nämndens yttrande.
Ska det verkligen krävas att medier tar upp ett sådant här ärende för att ni ska förstå en dom?

– Det är beklagligt att det ska behöva gå så långt. Det borde ha uppmärksammats tidigare. Men det viktigaste är att det blir rätt.
 

Fotnot: Programmet sänds i SVT1 torsdag 28 november kl 21.00.