Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Mellin: Klantigt – men Reinfeldt gör rätt som vänder

Publicerad 2014-03-14

Regeringen slopar sin egen åtgärd om att sänka studiemedlet.

Förslaget var klantigt – men lär inte skada alliansen inför valet, tror Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin.

– De gör helt rätt i att backa nu, säger hon.

Lena Mellin

Studiemedlet skulle höjas med 1 000 kronor genom att bidragsdelen sänks med 300 kronor, meddelade regeringen i februari. Bidragsminskningen skulle ge 800 miljoner kronor till statskassan, förklarade finansminister Anders Borg (M) när han presenterade det hela i februari.

Frågan fick studenter Sverige över att se rött.

Och i går kovände statsminister Fredrik Reinfeldt:

– När vi nu ser att det finns en oro har vi försökt hitta ett annat sätt att hitta finansieringen. Och bara med ett litet påslag på alkohol-, tobak- och fordonsskatten så kan vi klara hem finansieringen i alla fall, sa han till SVT.

”Klantigt förslag”

Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin är fundersam till att man över huvud taget presenterade åtgärden utan att förutse reaktionerna.

– Det är klart att ingen gillar att få sänkt bidrag. I det här fallet är det också tal om ett verkligt bidrag, och inte delen man lånar sig till. Det är väldigt märkligt att de inte kunde förutse de kraftiga reaktionerna när regeringen framhåller arbetslinjen så starkt. Man måste skaffa sig en gedigen utbildning för att få jobb.

Är det ett totalt haveri, som Socialdemokraterna kallar det?

– Nej. Det hade varit dummare för regeringen att inte lyssna på opinionen. De gör helt rätt i att backa nu. Det var ett klantigt förslag, och nu försöker regeringen att rädda situationen, vilket den gör helt rätt i.
Hur har ändringen gått till?

– När de upptäckte de starka reaktionerna har troligtvis någon kommunikationschef konstaterat att man måste sätta sig ner och resonera hur man ska få hem pengarna på annat sätt. Då har de kommit på att man kan höja alkohol- och tobaksskatten lite mer i stället.

Samordnat

Anders Borg sa senast i går till Sydsvenskan i en intervju att han försvarade studiemedelsändringen, bara timmar innan Fredrik Reinfeldtrev upp förslaget hos SVT. Krocken av uttalanden beror troligtvis på att krisarbetet med att ändra sig om åtgärden gått snabbt, säger Lena Mellin. Intervjun med Sydsvenskan gjordes i förra veckan.

Hur tolkar du relationen mellan Reinfeldt och Borg nu?

– De är jättetajta. Det här är samordnat mellan dem. Statministern måste alltid backa upp finansministern och tvärtom.
Så det här skadar inte alliansens förtroende?

– Det tror jag absolut inte. Det är för långt kvar till riksdagsvalet för att någon ska komma ihåg det. Det hade skadat mer om regeringen genomfört den här åtgärden. Nu kommer det att blåsa över.