Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Åklagare vill chockhöja böter för fortkörning

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-03-08

Föreslår dagsböter på upp till 40000 kronor

Böter på flera tiotusentals kronor för fortkörning kan bli verklighet om överåklagare Sven-Erik Alhem får som han vill. Han föreslår i ett yttrande till riksåklagaren (RÅ) att de nuvarande ordningsböterna på högst 2 000 kronor skall kunna ersättas med dagsböter nära nog utan gräns uppåt.

Överåklagare Sven-Erik Alhem tycker det ska svida ordentligt i skinnet att köra för fort.

Alhem, själv flitig bilförare, anser att det råder rena vilda västern på våra vägar och tycker att de värsta fartsyndarna skall få betala rejält för sin framfart. Körkortsindragning och ett par tusenlappar i böter räcker inte.

- Om grova fartsyndare kan dömas till dagsböter kommer det att svida ordentligt för de värsta. Det kan bli belopp på 30 000-40 000 kronor för dem med höga inkomster, säger Alhem till TT.

Yttrandet gäller egentligen Vägverkets och Rikspolisstyrelsens förslag om kraftigt höjda ordningsböter för vissa trafikförseelser som underlåtenhet att använda bilbälte, brukande av fordon utan registreringsskylt eller fordon med körförbud.

Ett litet tillägg...

Förslagen går bland annat ut på att bilbältessyndare skall betala 800 kronor i böter mot i dag 300 kronor och att ordningsboten för framförande av fordon utan registreringsskyltar skall höjas från 400 till 1 500 kronor. Allt det tillstyrker Alhem.

Men i ett tillägg för han fram sitt eget förslag om dagsböter för fortkörning.

Bakgrunden är att även mycket grova fortkörare i dag slipper undan med högst 2 000 kronor och att åklagarna inte enbart på grundval av fortkörningen kan gå vidare och åtala någon för vårdslöshet i trafik. Det visar ett prejudicerande utslag i Högsta domstolen.

Alhem vill att hastighetsöveträdare som exempelvis far fram med över 130 kilometer i timmen på en 110-väg skall straffas med dagsböter. Men vid mindre hastighetsöverträdelser bör föraren som i dag klara sig med de fasta bötesbeloppen, anser han.

Inkomsten avgörande

Överåklagaren utvecklar sin tankar i telefon från sin egen bil på E4:

- Det är de grövsta fartöverträdarna jag vill komma åt. Jag blir omkörd hela tiden trots att jag håller 110 kilometer i timmen. Bara för en liten stund sedan blev jag omkörd av två bilar som båda flög fram i minst 160. Och här på E4:an förekommer farter på upp till 200.

Skulle Sven-Erik Alhems förslag slå rot riskerar sådana fortkörare, om de åker fast, att få gräva djupt i plånboken - allt beräknat efter deras egen privatekonomi.

En domstol kan i dag döma ut lägst 30 och högst 150 dagsböter på vardera upp till 1 000 kronor. Dagsboten beräknas till en tusendel av årsinkomsten justerad efter skatt och försörjningsbörda.

Thomas Hamberg/TT