Persson: Dagen vi inte minns Förintelsen har mördarna triumferat

Publicerad 2015-01-27

På Förintelsens minnesdag talade Göran Persson (S) för första gången i riksdagen sedan han avgick som statsminister 2006.

Han vill nu se en uppföljare på projektet ”…om detta må ni berätta”.

– Den dagen vi inte minns Förintelsen, då har mördarna triumferat, säger Persson.

Sedan 2007 hålls årligen en minnesceremoni i riksdagen den 27 januari, internationella minnesdagen för Förintelsen, som arrangeras av Riksdagsnätverket Minnet av Förintelsen. I år talade bland annat överlevaren Tobias Rawet och riksdagens förste vice talman Tobias Billström (M).

Dessutom höll ex-statsminister Göran Persson sitt första tal i riksdagen sedan han avgick som statsminister 2006. Han har under lång tid lyft frågan om att Förintelsen ej får glömmas bort. 1998 var hans regering initiativtagaren till boken ”…om detta må ni berätta…: En bok om Förintelsen i Europa 1933-1945”, som gavs ut av Regeringskansliet och spreds gratis i 1,5 miljoner exemplar.

Persson menar att det var en självklarhet att tacka ja när han blev inbjudan att tala.

– Man säger inte nej till att tala i Sveriges riksdag. Med ett sådant här sammanhang, med den här frågan, de här människorna och mitt engagemang är det naturligtvis en bjudande plikt samtidigt som det är en stimulerande uppgift att tala här, säger han.

Mycket oroad över utvecklingen

I sitt tal lyfte Persson att han nu ser en mycket oroande utveckling i Europa, något han aldrig skådat tidigare under sitt liv. Han slog flera gånger fast att Förintelsen ”kan hända igen”.

– I alla länder i Europa i dag hittar du en växande antisemitism. Oftast är det kopplat till ett högerextremt uttryck, men det finns också på västerkanten en och annan figur, inte minst i Frankrike. Det här är inte någonting nytt, men skalan på det, det samtidiga i kombination med en stor kvardröjande ungdomsarbetslöshet och en dyster ekonomisk utveckling gör att vi faktiskt får se upp. Det kan gå fort. Jag är väldigt orolig.

Han lyfte också den råhet han tycker sig se på nätet.

– Det finns en hårdhet i tonen. Jag tror att det var Willy Silberstein på Svenska kommittén mot antisemitism som sa att man på nätet numera inte säger att Förintelsen inte skedde. Numera säger man att den tyvärr inte var fullföljd. Det är en väldigt bra sammanfattning av förgrovningen av hela utvecklingen.

”Det är ett farligt tankegods”

– Jag ser det i varje europeisk land på gatan. Jag ser det i Tyskland nu, där riktas hatet mot muslimer. Men det är ju kusiner med den här människosynen. I dag är det en muslim, i morgon en jude. De är annorlunda än vi, de är lägre stående än vi och vi har rätt att kasta ut dem. Så enkelt och farligt är tankegodset och det sker.

Han lyfte också vikten av de överlevare, som blir allt färre, som åker runt och berättar om sina upplevelser i koncentrationslägren.

– Det är en mycket mänsklig insikt att andra världskriget kommer allt längre i från oss och överlevarna blir allt färre. Då är det här som jag sa det centrala. Nämligen att den dagen vi inte minns Förintelsen, då har mördarna triumferat. Så länge de här finns som kan berätta finns det en direkt påtaglig koppling, ett ögonvittne. Man måste berätta det för sina barn och de för sina barn och de för kommande släkten. Det är oerhört viktigt.

Han menar också att det skulle behövas en ny variant av bokprojektet ”…om detta må ni berätta”.

– Ja, det tycker jag. Det behövs.

ANNONS