Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Merkels råd till Reinfeldt på Harpsund

Publicerad 2014-06-10

HARPSUND. Europas ekonomi stod i fokus när toppmötet på Harpsund avslutades med en gemensam presskonferens i dag.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel bjöd även statsminister Fredrik Reinfeldt på ett tips inför höstens riksdagsval.

– Man måste vara sig själv, säger hon.

Ett stort internationellt pressuppbåd hade i dag samlats på statsministerns sommarresidens Harpsund i Sörmland när toppmätet avslutades. Statsminister Fredrik Reinfeldt hade bjudit in delar av det politiska toppgarnityret i Europa - Tyskland Angela Merkel, Hollands Mark Rutte och Storbritanniens David Cameron.

De tre gästerna anlände i går kväll och under en middag diskuterade de i senare framtidens Europa vad gäller ekonomi, handelsavtal och jobbskapande. I morse fortsatte diskussionerna och det hela avslutades med en gemensam presskonferens. De fyra ledarna höll först var sitt anförande innan de tog ett fåtal frågor från pressen.

Pratat ekonomi och långtidsbudget

De berättade att de framför allt diskuterat hur deras länder tillsammans kan arbeta för att få bort handelshinder på EU:s interna marknad och att redan nu inleda diskussioner om hur EU:s nästa långtidsbudget ska se ut.

Reinfeldt kopplade diskussionerna till det mål han nyligen presenterat för svenska folket, att fem miljoner svenskar ska vara i arbete år 2020.

– Ska vi klara det vill det till att vi har den här typen av möten så att vi också får regler tillsammans med andra som gör att svenska företag kan växa. Små företag som ska bli stora i Sverige blir väldigt snabbt exportföretag till grannländer. Då handlar det om att möta den tyska, holländska och brittiska marknaden för att nämna några. Ofta möts de av handelshinder, som måste bli färre, säger han.

"Innehåll måste gå före namn"

Inför möten har diskussionen varit stor runt om i Europa om vad de fyra ledarna skulle komma att säga om vem som ska bli EU-kommissionens nästa mäktiga ordförande. Två av Reinfeldts gäster står i olika ringhörnor av striden. Luxemburgaren Jean-Claude Juncker har stöd av Angela Merkel, medan David Cameron är helt emot. Anledningen är att luxemburgaren anses vilja se ett ökat samarbete mellan medlemsländerna, vilket inte alls går hem i Storbritannien där EU-kritiken är enorm. Både Merkel och Cameron sa efter mötet att de står fast vid sina åsikter som ska diskuteras på Europeiska rådet veckan efter midsommar.

Men alla fyra var tydliga med att de inte diskuterat namn, utan innehåll. Reinfeldt lyfte fram att det är extra viktigt nu när EU sakta lyft sig ur finanskrisen och en ny tid väntar.

– Låt oss ta den diskussionen först och sedan namndiskussionen och inte tvärtom. Så blir det ofta och jag förstår att mediaintresset handlar mycket om namn, för det är mer spännande för våra läsare. Men vi har lärt oss att det är fel ordning.

Reinfeldt fick tips av Merkel

Under presksonferensen fick Angela Merkel, som är en av få som lyckats vinna tre val i rad, om hon gett något tips till Fredrik Reinfeldt som i höst ska försöka göra samma sak.

– Man måste vara sig själv, och det vet jag att Fredrik är. Sedan måste alla regeringschefer svara upp emot de samhällsproblem som finns i samhället, säger Angela Merkel.

Arbetsmiddagen i går drog ut på tiden och pågick fortfarande vid 23.00, enligt uppgift till Aftonbladet.

– Det blev absolut sent, det var härligt, säger Fredrik Reinfeldt.