Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

S-toppens gubbattack efter sändningen

Publicerad 2014-05-22

Det hettade till rejält i Aftonbladet Partiprogrammets stora EU-debatt.

Efteråt dundrade Marita Ulvskog (S) mot flera av de manliga deltagarna.

– Jag blir störd av dessa dominanta gubbar som tar så mycket av syret.

Tre dagar återstår till valet då 7,3 miljoner svenskar har möjlighet att rösta fram vilka 20 politiker som ska företräda dem i EU-parlamentet.

I går kväll drabbade tio toppkandidater samman. De kom från partier som sitter i parlamentet, eller har en chans att komma in.

Det blev en hård debatt där flera av kandidaterna rök ihop redan i rond ett, när miljöfrågorna stod i fokus.

De tre rödgröna partierna, med MP:s Peter Eriksson i spetsen, gav sig på moderaten Gunnar Hökmark och anklagade honom och hans partikamrater för att sabotera miljöarbetet i EU-parlamentet.

Hård ordväxling om miljön: Du ljuger

Konflikten rör huruvida EU ska ta fram ett eller tre bindande klimatmål inför det stora klimatmötet i Paris 2015. De gröna och partierna till vänster vill ha tre mål, där ambitionen om minskade koldioxidutsläpp kompletteras med en plan för hur det ska nås, bland annat hur stor del av energin som ska vara förnyelsebar.

– Klimatförändringar är vår tids stora ödesfråga, det stora problemet är att M och KD inte verkar vilja ha några klimatmål över huvud taget. M har röstat emot och saboterat, vi har inte råd att ha sådana parlamentariker i Europa, sa Eriksson.

Men Hökmark slog tillbaka:

– Det vi inte har råd med är parlamentariker som ljuger.

Hökmark menade i stället att det är mycket bättre med ett mål som alla kan enas kring. Efter debatten utvecklade han.

– Vi röstar nu för de mål som vi tror kan samla Europa. Om det är något jag vet är att om du har många mål samtidigt så prioriterar du inte, säger Hökmark.

Ulvskog till gubbattack: Blir störd

När debatten skiftade till jobbfrågan var det i stället socialdemokraten Marita Ulvskog som ilsknade till. Hon lyfte fram att det i dag finns 26 miljoner arbetslösa i EU och att det är högerns fel. Hon vände sig emot att både Hökmark och Lars Adaktusson (KD) vill se en fortsatt hård besparingspolitik i krisländerna.

– De hänger med armarna och säger att det inte är deras fel och att marknaden ska lösa det här själv. Det gör mig ännu mer motiverad om hur viktigt det är att bryta den dominans som de haft under 15 år i parlamentet, säger hon.

Efter debatten var hon också irriterad över flera av de manliga deltagarnas beteende.

– Jag blir störd av dessa dominanta gubbar som tar så mycket av syret, säger hon.

Lars Adaktusson anklagade i stället Ulvskog för populism när hon kritiserade åtstramningspolitiken i Europas krisländer som till exempel Grekland.

– Det finns inga genvägar när de gäller den här typen av strukturella kriser. Det gäller att minska underskotten, statsskulden och det är den smärtsamma process som de här länderna nu går igenom. Det var precis samma sak som Socialdemokraterna genomförde när vi hade stora problem på 90-talet.

Valåret 2014 |
Aftonbladet

Följ ämnen i artikeln