Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Lika illa i Irak i dag som när det var som värst

Istället för demokrati är landet på väg gå under i våldsspiral

Få saker beskriver utvecklingen i Irak så brutalt och ärligt som databasen över antalet döda civila.

Iraq body count visar att det är nästan lika illa nu som när det var som värst.

Landet som USA skulle demokratisera är på väg att gå under i en konstant spiral av våld.

De torra siffrorna är skrämmande läsning.

Under hela året har mer än tusen i månaden dödats. Hittills under juni har konflikten krävt över tvåtusen civila dödsoffer i terrordåd och strider.

Databasen Iraq body count har räknat döda civila ända sedan USA invaderade landet 2003 med motivet att förstöra Saddam Husseins massförstörelsevapen, att hindra al-Qaida från att utnyttja Irak som bas för sin terrorism och att införa demokrati.

Väldigt snart efter invasionen visade det sig att Irak inte hade några massförstörelsevapen och att al-Qaida inte ens fanns i Irak.

Däremot fungerade kriget som en katalysator för jihadister från hela Mellanöstern och Europa som reste till Irak för att slåss mot USA. Al-Qaida i Irak bilades 2004 och ägnade sig åt terrordåd mot amerikanska soldater och Iraks armé och polis. Det är i grunden samma organisation som bytte namn förra året till Isis, Islamiska staten i Irak och Syrien.

Terrorbombningar

Från att ha varit väldigt blygsamma i början ökade USA:s förlustsiffror dramatiskt. Liksom antalet döda civila.

Vid sidan av motståndet mot ockupationsmakten växte motsättningarna mellan de två största folkgrupperna shia- och sunnimuslimer.

Det religiöst och politiskt motiverade sekteristiska våldet nådde sin höjdpunkt från mitten av 2006 till mitten av 2007. Varje månad dödades minst 2 500 civila. Till det ska läggas tusentals svårt skadade i terrorbombningar.

Ett relativt lugn inträdde åren 2010-2012 då USA drog ner på sina styrkor för att till slut helt lämna Irak. Men även när det var som lugnast låg de genomsnittliga talen för konflikten på 342 döda civila varje månad.

För ett drygt år sedan började antalet offer åter stiga till runt tusen döda varje månad. Juni i år påminner om när det var som värst. Redan 2 631 döda. Då har bara drygt halva månaden gått.

Även om USA:s invasion utgör grunden till våldet i Irak så finns det andra viktiga orsaker.

Beslöjade

Inbördeskriget i Syrien har spillt över i Irak. Isis har sett möjligheten att nå sitt politiska mål, att bilda en gemensam islamistisk stat av de områden de kontrollera i Syrien och Irak. Där ska strikta sharialagar råda, kvinnor får bara röra sig utomhus om de är helt beslöjade. Inga religioner vid sidan om islam får utövas. Ett samhälle som påminner om det talibanerna etablerade i Afghanistan i mitten av 90-talet.

Kriget i Syrien har hjälpt till att underblåsa det sekteristiska våldet mellan shia och sunni och gjort det till en dominerade konflikt över hela regionen.

Demokratin i Irak fungerar inte i praktiken. Istället för att låta sunni, shia och kurderna dela på makten som är meningen enligt konstitutionen så styr premiärminister Nuri al-Maliki som om shiamajoriteten är de enda som räknas.

Lidandet fortsätter

Det har ökat sunnimuslimernas fientlighet mot regimen och fått tidigare Saddamlojala milisstyrkor att samarbeta med Isis för att försöka störta al-Maliki. Kurderna har ett långt gående självstyre i sin landsända där det råder en mer normal situation.

Ordet normal rimmar annars dåligt med utvecklingen i Irak.

Sedan kriget inleddes 2003 har mellan 125 000 och 140 000 civila dödats. Lågt räknat eftersom Iraq body count bara tar med verkliga, bevisade dödsfall.

Det mesta talar för att blodspillan och lidande kommer att fortsätta plåga Iraks folk i många år framöver.