Kritik mot Björklund växer: "Vi är ett sjunkande parti"
Publicerad 2015-01-22
Folkpartiet fortsätter att ligga nära fyraprocentsspärren i opinionen.
Nu växer kritiken mot partiledare Jan Björklund.
– Om ett partiledarbyte ska ske så måste det utlysas snart, säger Peder Westerberg, gruppledare i Umeå.
– Det kan hända något på landsmötet, säger en högt uppsatt FP-källa.
Valresultatet var det näst sämsta i Folkpartiets historia, och opinionen fortsätter att rasa.
I dag kom TV4/Novus väljarbarometer för januari. Folkpartiet håller näsan över fyraprocentsspärren och är minst av allianspartierna med 4,1 procent. Så lågt stöd har partiet aldrig tidigare haft i någon av Novus mätningar.
Enligt januarimätningen från Aftonbladet/Sverige Tycker tappar Folkpartiet 0,7 procentenheter sedan i december och hamnar under spärren, på 3,5 procent.
I Svenska Dagbladet/Sifos väljarbarometer får FP 5 procent.
"Kan inte sitta stilla och låta det här ske"
Peder Westerberg, gruppledare för Folkpartiet i Umeå:
– Vi har gjort ett dåligt val och går bara nedåt. Jag trodde vi inte kunde nå lägre än 5,4 procent. Nu måste varningsklockorna ringa. Det måste hända något.
Han beskriver läget som "prekärt".
– Jag kräver inte Jan Björklunds avgång nu direkt, men en förändring måste ske i partiet och då kan ett partiledarbyte vara en sådan sak.
Det bör i så fall ske snarast, enligt Westerberg.
– Vi har landsmöte i höst, och valberedningen måste ha tid på sig att jobba.
För egen del har han ett tydligt önskemål:
– Jag vill ha en kvinna. Vi har många kompetenta kvinnor i partiet, och en favorit är Birgitta Ohlsson.
Efter ett kritiskt blogginlägg i måndags har han fått mycket respons internt.
– Många partimedlemmar har hört av sig med sitt stöd. Andra tycker att det är fel tidpunkt att gå ut med det här nu. Men vi kommunpolitiker kan inte sitta stilla och låta det här pågå. När är rätt tidpunkt att säga något? När vi har en procent?
"Vi är sjunkande"
En högt uppsatt källa inom partiet väljer att vara anonym.
– Det är skräcksiffror. Nu kan man inte blunda för det här längre. Det är en trend, en katastrof. Vi är ett sjunkande parti, utan sjukdomsinsikt.
Enligt källan bubblar missnöjet internt om hur partiet hanterat integrations- och migrationsfrågor, trots att det under senaste fyra åren legat under integrationsminister Erik Ullenhag (FP).
– Erik Ullenhag har uppfattats som världsfrånvänd. Han är ingen kommunikatör.
Källan är kritisk till att valanalysen inte tagit upp betydelsen av vilka personer som sitter i partiets ledande positioner.
– Det har man bara frånsett, och det tror jag är helt fel tänkt.
"Ska vara glad han slapp omval"
Däremot tror personen inte på någon omgående "palatsrevolution".
– Många i maktposition sitter där de sitter på grund av Björklund och är beroende av honom. Och eftersom partistyrelsen gett honom mandat att leda fram till 2018 kommer han inte självmant att avgå.
– Men på landsmötet kan det hända saker. Med de här siffrorna kan han inte sitta hur länge som helst och jag tror folk kommer bli mer högljudda internt nu. Han ska vara väldigt glad att det inte blev omval, för då hade vi kunnat åka ur riksdagen.
Linda Nordlund, ordförande för Liberala ungdomsförbundet, Luf:
– Läget är allvarligt. Jag skulle nästan säga att Folkpartiet behöver ett stålbad, och ompröva både vår politik och gamla sanningar i partiet.
"Fler låglönejobb"
Inte heller Nordlund säger att hon kräver Björklunds avgång.
– Jag tror de som nu tror att allt blir bättre bara för att vi byter partiledare gör en förenklad analys. Den här krisen går betydligt djupare än så. Vi är ett idéparti som börjat få slut på idéer. Men jag tror att det är viktigt att Björklund lyssnar på oron som finns inom partiet.
Nordlund anser att partiet misslyckats i migrationsfrågan.
– Jag tror det är viktigt att vi som tror på att Sverige ska vara ett öppet land, att folk ska få skydd här och arbeta, måste också kunna svara på hur det ska gå till. Det har vi inte lyckats med.
Det handlar om att förändra både bostads- och arbetsmarknaden, tillåta marknadshyror, lägre standard, slopade bullerregler och fler låglönejobb, anser hon.
– Det kommer vara en jobbig diskussion att ta, men det behövs för ett Folkparti som står upp för de öppna gränserna.
Arnholm: "Björklund har starkt stöd"
Partisekreterare Maria Arnholm anser att det låga opinionsstödet efter katastrofvalet inte är förvånande. Hon har sedan utnämningen till partisekreterare rest runt i Sverige.
– Det finns en stor krisinsikt, om att vi behöver utveckla vår politik, och känsla av revanschlust. Krisinsikten har funnits innan de här mätningarna och att vi skulle ligga här nere, någonstans i trakten av valresultatet, har jag räknat med.
Om den interna kritiken säger Arnholm:
– Jag har träffat jättemånga folkpartister. Alla är bekymrade och har krisinsikt, men så gott som alla säger att det här handlar om vår politik och om det vi varit överens om. Många uttrycker i stället att det är skönt att vi inte haft tanken på att en ny frälsare ska komma och rädda oss. Jag skulle säga att den stora majoriteten känner ett gemensamt ansvar för att utveckla partiet tillsammans med Jan Björklund. Min bedömning är att han har ett väldigt starkt internt stöd.
Ny migrationsgrupp
En arbetsgrupp, ledd av Roger Haddad, tillsattes i december för att ta fram nya migrations- och integrationsförslag.
– Det är inget vi gjort på grund av krisen i opinionen, utan för att vi behöver utveckla de här frågorna. Mängden människor som behöver skydd är större, och det behöver vi adressera.