Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Falska oxfilén på pizzan var helig ko

Publicerad 2014-12-01

Obs arkivbild, bilden är tagen på en annan pizzeria vid ett annat sammanhang.

Oxfilén på pizzan har visat sig vara något av en helig ko i den mellansvenska staden.

Bokstavligt talat.

– Efter analys har det visat sig vara en nöthybrid, en blandning mellan indisk ko och vanligt nötdjur, säger kommunens miljö- och byggchef.

För några veckor sedan kunde Aftonbladet rapportera om den falska oxfilén på pizzerian en mellansvensk småstad.

Efter labbtest klassade filén som okänt kött och kommunens livsmedelsinspektörer skickade köttbitarna till laboratorium för vidare analys.

Nu har alltså provsvaret kommit.

– Det är en nöthybrid som avlats fram för att vara mer värmetålig än våra djur. Men det klassas definitivt som oxfilé, säger kommunens miljö- och byggchef.

Europeiska gener

Oxfilén med indiskt påbrå hade levererats av livsmedelsjätten Axfood.

– Det är absolut inget fel på det där köttet. Det är riktigt fin kött som vi köpt direkt från farmen på Nya Zeeland, helt utan mellanhänder, säger Ingemar Kroon, presschef på Axfood.

Bakgrunden till kommunens köttrazzior var den falska oxfilé som upptäcktes på en annan pizzeria tidigare i år. I det fallet visade det sig vara vattenbuffel.

– Men i det här fallet har labbet bara testat på gener som enbart finns i den europeiska kreatur. Därför ger det inte träff på de nötkreatur som man har i Brasilien och de flesta varma köttproducerande länder, säger Ingemar Kroon.

Det var därför som det första provsvaret slog fast att var kunde handla om vare sig nöt, fläsk eller häst.

Svartmålats

Plötsligt hade den nyzeeländska oxfilén förvandlats till okänt kött och all försäljning stoppades tills vidare.

– Jag vet inte vem som gjort fel eller varför det blev så här. Jag vet bara att vi har fått en massa negativ publicitet helt utan grund. För att inte tala om restaurangägaren som svartmålats felaktigt anklagats för att ha sålt dåligt kött trots att han inte gjort något fel, säger Ingemar Kroon.