Ska syriska flyktingar tvingas svälta?

Hur tänker världens regeringar

Flyktingar i Yarmouk-lägret utanför Damaskus i Syrien.

Först tror man inte att det är sant.

Så grymt låter det att FN slutat dela ut mat till syriska flyktingar.

Sen inser jag att det är på riktigt och undrar hur världen egentligen tänker.

WFP, FN:s livsmedelsorgan, förser 1,8 miljoner syrier som flytt till grannländerna med mat. Det kostar omkring 400 miljoner kronor.

Nu är pengarna slut så FN har dragit in maten. Flyktingarna får ta av sina egna besparingar eller sälja ägodelar om de ska kunna köpa mat. Vad som händer med dem som inte har råd vet jag inte.

Redan när jag besökte Zaatari, det största flyktinglägret i Jordanien för ett drygt år sedan hade FN ekonomiska problem. UNHCR, FN:s flyktingorgan fick inte in tillräckligt med medel från givarländerna. Den tyske chefen klagade över att han bara kunde dela ut en plastmadrass per två flyktingar som kom till lägret.

Vid en viss typ av katastrofer är det inga problem att få in pengar. När Haiti drabbades av jordbävning så strömmade givarna till. Men Syrien är uppenbarligen ingen konflikt som lockar fram varken enskildas eller regeringars givmildhet.

Hälften på flykt

Detta trots att det snart fyra år långa kriget redan skördat över 200 000 människoliv. Halva landets befolkning är på flykt. Drygt tre miljoner av dessa har flytt utomlands.

Generellt tycker alla att det är jättebra att majoriteten flyktingar stannar kvar i närområdet. När länder som Jordanien, Libanon och Turkiet tar emot dem så slipper vi besväret.

Europa gnäller redan högljutt över de förhållandevis få som lyckas ta sig hit och där Sverige och Tyskland ensamma tar emot fler än hälften. Dels är flyktingarna besvärliga eftersom en högljudd opinion i många EU-länder inte vill ha in fler invandrare. Dels kostar det initialt stora summor att fixa bostäder, dagersättning och så vidare.

En rimlig reaktion vore att länderna i västvärlden och de rika Gulfstaterna kände tacksamhet över att Syriens grannar tar en så stor del av bördan.

Billigare

En naturlig slutsats vore att omvärlden i ren tacksamhet öppnade plånboken och betalade en stor del av kostnaden. Det blir betydligt billigare än att flyktingarna tar sig till Europa.

Istället verkar många länder välja att helt vända konflikten ryggen.

På annat sätt kan jag inte tolka det faktum att WFP och UNHCR inte får in tillräckligt med pengar för att dela ut mat och madrasser till flyktingarna. Det är ett fruktansvärt underbetyg till ett antal av FN:s 193 medlemsländer som inte är beredda att göra tillräckligt för att lindra den värsta flyktingsituationen sedan andra världskriget.

Visserligen är det många kriser på en gång i världen just nu som alla kräver ekonomiska resurser. Vi har ebola i Västafrika, Syrien, kriget i östra Ukraina och striderna i Centralafrikanska Republiken, för att nämna några.

Men jag är övertygad om att ifall en ny svältkatastrof dyker upp någonstans i världen så öppnar länderna sina plånböcker. Det är en trötthet över ett inbördeskrig där uppdelningen i onda och goda inte är klockren som fått länderna att snåla.

Måste vi tvingas se bilder på svältande syriska barn innan FN ska få sina pengar? Är det så långt det gått?