Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Influensan blir svårare i år - fler kommer att insjukna

Publicerad 2014-10-28

Experten: Även gravida kvinnor bör vaccinera sig

Nu är årets säsongsinfluensa här.

Årets influensa blir sannolikt allvarligare än förra årets - och kommer att drabba äldre särskilt hårt.

Alla riskgrupper uppmanas  vaccinera sig.

– Även gravida - som är en riskgrupp, säger Maria Brytting, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Sverige har fått de första fallen av säsongsinfluensa och vaccinationskampanjerna är i full gång.

Förra året var en mild influensasäsong. Det medför att vi nu har sämre immunitet.

 – Vi räknar med att det blir fler fall av influensa, eftersom immuniteten i befolkningen har sjunkit, säger Maria Brytting.

De influensatyper som cirkulerar är gamla svininfluensan - A(H1N1) - influensa B samt A (H3N2).

”Äldre drabbas hårt”

Den sistnämnda är "barnbarnsbarn" till Hongkong-influensan och har inte cirkulerat i någon större omfattning under tre år. Det har medfört att immuniteten sjunkit mot just denna influensatyp.

– Den drabbar äldre mycket hårt. När den dominerar brukar många äldre behöva söka sjukhusvård. Medan den pandemiska influensan drabbar yngre personer. Men har man otur kan man bli svårt sjuk vem man än är, säger Maria Brytting.

Hon råder alla riskgrupper att vaccinera sig nu.

– Jag vill betona att gravida i andra och tredje trimestern tillhör riskgrupperna. Om man blir sjuk som gravid, så blir det risker för både foster och mamma.

”Skydda andra”

Gravida kvinnor löper ökad risk för allvarlig sjukdom och dödlig utgång om de drabbas av svininfluensan. Tidigare vaccination med pandemivaccinet Pandemrix ger inte längre tillräckligt skydd. I år rekommenderas därför alla gravida kvinnor i andra och tredje trimestern att vaccinera sig.

Om man inte tillhör någon riskgrupp, ska man ändå vaccinera sig?

– Om du vill skydda andra. Om du har gamla föräldrar eller småbarn under två år. Små barn får hög feber om de blir sjuka och behöver ofta söka sjukhusvård.

Årligen dör från några hundra och upp till 2000-3000 personer i säsongsinfluensan i Sverige. Det är främst äldre som avlider i bakteriell lunginflammation eller för att hjärtat inte orkar. Risken ökar med stigande ålder och vid underliggande kronisk sjukdom.