Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Satsa på en grön vinter!

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-09-13

”Plantera gärna under första delen av september”

FIN FROST. Gräsvippor och kala grenverk är vackra när rimfrosten täcker trädgården.

Nu är det snart dags att plantera vintergrönt.

Trädgårdsexperten Paul Larsson ger dig sina bästa tips.

KLARAR KYLAN. Rhododendron är en av många växter som håller färgen under vintern. Se fler i bildspelet nedan.

Om ett par månader drar kylan in över Sverige och vad är då bättre än att sitta med en kopp varm choklad och njuta av sin grönskande trädgård. Nu är det dags att plantera vintergrönt.

– Många är rädda för vintergröna växter eftersom de ofta växer sig väldigt stora. Men de går att klippa precis som andra växter, säger Paul Larsson, delägare till Munka Garden i skånska Munka-Ljungby.

Tuja och buxbom

Med vintergrönt menar man mest bladgröna buskar som tuja, buxbom och lagerhägg. Men det innefattar även perenner, till exempel rudbeckia med frökapslar som är vackra i rimfrosten. Och glöm inte prydnadsgräsen med sina vippor.

– De skira gräsvipporna och frökapslarna är vackra under vintern då marken är snötäckt och de sticker upp. De är även vackra på morgonen då rimfrosten ligger över trädgården, säger Paul Larsson.

De flesta vintergröna växter är krukodlade och kräver därför lite extra tid för att etablera sig. Paul planterar sina växter så tidigt som möjligt på hösten gärna under första halvan av september.

– Planterar du för sent hinner inte växten ta upp tillräckligt mycket vatten och det finns risk att den dör av torka.

Gräv en grop som är minst dubbelt så stor som den kruka växten står i och lägg i gödslad torvmull för att hålla fukten. Lägg sedan i en vattenslang under en halv dag lagom före första nattfrosten och vattna rikligt. En vattenspridare går också bra.

– Vintergrönt trivs inte i skarp sol eller söderläge, eftersom solen kan bränna växterna. Vill man ha växterna i söderläge bör man lägga över en vintertäcksväv i januari–mars de första tre åren för att skugga växten mot solens strålar.

Blanda gröna nyanser

Vintergrönt används oftast som häckar eller solitära buskar i rabatten. Det mesta är visserligen grönt men försök att jobba med olika gröna nyanser.

Många bladgröna buskar har också ett vackert grenverk. Till exempel korallkornell finns med både gröna, röda eller svartröda grenar, vilket är vackert även när busken tappat bladen.

– Våga blanda olika blad- och barrformer för att få mer liv i trädgården. Du kan till exempel mixa lagerhägg, tuja, sibirisk lärk och något fint prydnadsgräs med vippor, säger Paul.

Så vinterboar du i trädgården

Paul Larsson ger sina bästa tips.

Micaela Nordberg

Följ ämnen i artikeln