Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Ex-minister dömd för försök till sexköp

Publicerad 2012-03-14

En svensk ex-minister har dömts för försök till sexköp.

Mannen, som nu nekar till anklagelserna, greps tillsammans med en känd prostituerad kvinna.

– Jag har prostatacancer och kan inte ha sex, säger han.

En svensk ex-minister, som suttit med i en tidigare regering, har dömts för att han försökt köpa sex. Brottet har inte fullbordats, men enligt åklagaren har det funnits en fara för att handlingen skulle genomföras.

Tog kontakt med prostituerad

En sen kväll i slutet av februari var flera civila polispatruller var ute och spanade efter misstänkta sexköpare i en svensk stad. De fick då syn på ex-ministern när han tog kontakt med en för polisen känd prostituerad kvinna. Mannen samtalade en stund med kvinnan innan de hoppade in i hans bil och åkte därifrån. Efter en stunds körning stannade mannen bilen och kvinnan klev ur. Polispatrullerna stoppade kort därefter bilen och både ex-ministern och kvinnan förhördes på plats.

Kände sig förföljd

Enligt kvinnan hade de kommit överens om att hon skulle utföra en sexuell tjänst på en parkeringsplats mot en betalning. Men eftersom ex-ministern känt sig förföljd, så stannade han bilen och släppte av henne på vägen i förtid. När de båda förhördes hade kvinnan redan fått pengarna.

Erkände direkt - nekar nu

När den svenska ex-ministern fick höra att han var skäligen misstänkt för brott mot lagen om köp av sexuella tjänster erkände han direkt, enligt polisen. Samtidigt sa han att han var beredd att ta emot ett strafföreläggande. Påföljden blev dagsböter på totalt 19 200 kronor.

Men i dag nekar han till anklagelserna.

–  Det faller på sin egen orimlighet, jag kan inte ens ha sex. Jag har prostatacancer, den behandlas med hormoner, vilket innebär att sexlusten försvinner. Jag är i medicinsk mening kastrerad.

Ex-ministern säger att han inte alls erkände på plats.

– Polisen sa att jag hade att välja på att det hela gick till rättegång med offentlighet som följd eller att godkänna ett strafföreläggande.

Mannen menar att han skjutsade kvinnan hem och att de inte alls pratade om några sexuella tjänster.

– Jag hade varit och handlat och när jag kom till bilen frågade hon var jag bor. Jag talar om var jag bor och hon frågar om hon får följa med. Jag skulle köra henne hem, för det är på vägen hem till mig. Sedan kör jag henne hem, säger ex-ministern.

Men du uppgav då att du träffat kvinnan innan. Vad har ni för relation?

– Jag har bara sett henne en gång tidigare, om ens det en gång.

Böter eller villkorligt

Strafföreläggande är bara möjligt vid brott där påföljden är begränsat till böter och/eller villkorlig dom.

Det har samma verkan som en dom och det antecknas i belastningsregistret. Skillnaden är att åklagaren inte väcker åtal och det blir därmed inte heller någon rättegång.