Klagade på visitation – riskerar granskning

Uppdaterad 2012-07-13 | Publicerad 2012-07-08

KRITISERAS. Handelsminister Ewa Björling (M) klagade på en flygplatskontrollant, som omplacerades kort därefter.

Ewa Björling (M) gillade inte bemötandet på Bromma flygplats – och vände sig till Swedavias säkerhetsdirektör.

Två dagar senare blev flygplatskontrollanten Eva omplacerad, efter handelsministerns klagomål.

– Möjligen har hon missbrukat sin ställning något, säger Peter Eriksson (MP), ordförande i konstitutionsutskottet, som granskar statsrådens tjänsteutövning.

Det var vid Bromma flygplats centralgrind som flygplatskontrollanten Eva, 66 kroppsvisiterade handelsministern Ewa Björling (M) tidigare i sommar.

En händelse som det råder delade meningar om. Eva upplevde kontrollen som helt vanlig. En bild som delas av flera källor som Aftonbladet har talat med.

Men Björling var missnöjd.

– Det var ett bemötande som var lite underligt, sa Andreas Hatzigeorgiou, ­politiskt sakkunnig hos Björling till Aftonbladet i en tidigare artikel.

KU kan utreda

Handelsministern tog upp bemötandet i ett samtal med Swedavias säkerhetsdirektör, berättade Hatzigeorgiou också.

– Det är möjligen ett missbrukande av sin ställning. Det är ju lite speciellt, vanligt folk har ju inte direktkontakt med säkerhetsfolk på det sättet, säger konstitutionsutskottets ordförande Peter Eriksson (MP).

Däremot bad handelsministern inte om att Eva skulle omplaceras – något som förvisso ändå hände två dagar senare.

– Hade hon begärt en förflyttning hade det varit ministerstyre, det är svårt att veta om det är nu. Men om någon ledamot vill göra en anmälan gör ju KU alltid en utredning, säger Eriksson.

De enda som kan undantas en säkerhetskontroll vid någon flygplats i Sverige är kungafamiljen och statsministern, något som står inskrivet i Transportstyrelsens föreskrifter. Det kan också göras undantag vid exempelvis statsbesök från andra länder.

Vill inte kommentera

Men det var inte aktuellt vid Ewa Björlings besök, säger säkerhetsdirektören på Swedavia, Anders Lennerman, den som Björling pratade med efter bemötandet i juni.

– Hon skulle gå till statsflygen, och valde helt korrekt att gå igenom säkerhetskontrollen som hon skulle.

Vad sas efteråt, när du hade möte med Ewa Björling? 

– Det var ett telefonsamtal mellan henne och mig, där jag ville höra vad som hade hänt. Och jag fick det beskrivet. Det var inte konstigare än så. Jag vill inte kommentera samtalet som jag hade med henne.

Behövde du vidta åtgärder efter det samtalet? 
- Nej. Det måste Securitas svara på. Jag har inte vidtagit åtgärder efter det samtalet.

Aftonbladet har sökt Securitas för att fråga om flygplatskontrollanten Evas omplacering.

– Som vi tidigare har uppgett så redogör vi ej för enskilda personalärenden eller våra interna rutiner. Likaså föregår vi inte eventuella fackliga förhandlingar, svarar presstalesmannen Peter Köhler i ett mejl.