”Svenska serier är oerhört avant garde”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-03

Simon Gärdenfors och Sara Granér är två av serievärldens nya stjärnskott. Träffa dem på signeringsfesten.

Under 2008 vann den alternativa serietidskriften och förlaget Galago pris, reste runt i världen och gav ut bästsäljande böcker. Nu tackar de av 2008 med en stor signeringsfest och du är inbjuden.

Sara Granérs debutbok heter ”Det är bara lite aids”.

Det sjuder på serietidningsmarknaden. Fler och fler av våra svenska alternativa serietecknare börjar göra sig ett namn även i de bredare lagren, och inte bara hos specialintresserade serienördar. Simon Gärdenfors skandalomsusade seriebok ”Simons 120 dagar” var efterlängtad långt innan den släpptes i april, mycket tack vare djungeltrumman Internet. Sara Granér fick en himlastormande uppmärksamhet och ett fantastiskt mottagande för sin tragikomiska debut ”Det är bara lite aids”. Vad har dessa serietecknare gemensamt? Jo, Galago naturligtvis.

Galago är både den äldsta serietidningen och kulturtidskriften för alternativserier och dessutom det ledande förlaget för detsamma i Sverige. Tidskriften Galago kommer ut i antologiform fyra gånger om året och förlaget Galago representerar merparten av Sveriges serietecknare.

2008 har varit ett guldår för Galago, med priser, resor runt i världen och utgivning av bästsäljande böcker. För att ge året ett värdigt avslut arrangerar de en nu signeringsfest, där du har möjlighet att träffa dina moderna seriehjältar och Galago bakom under avslappnade former.

- Jag och Simon Gärdenfors kom på idén när vi var på en fest i en seriebutik i Brooklyn, berättar Johannes Klenell, som är redaktör på Galago.

- Vi tyckte att det var trevligt och inspirerande att se ett förlag och en serietidningsbutik jobba ihop, att liksom se alla med en relation till serier samlade på samma plats. När vi kom hem så pratade jag med Staffars serier och de gav tummen upp, så nu kommer vi vara där med hela gänget på fredag. Det är ett signeringskalas mellan 19-21 och sedan fortsätter vi festen på Söders Hjärta, som är klassisk seriemark i Stockholm. Baren har figurerat i allt ifrån Arne Anka till Rocky, det är där man hänger helt enkelt. Vi brukade ha spontana fester i deras flipperrum, men nu breder vi ut oss till resten av baren också. Alla är hjärtligt välkomna!

Vilka kommer finnas på plats och signera hos Staffars?

- Jag hoppas att alla kommer, men det är ju alltid några som faller bort. Våra Malmöbaserade tecknare Liv Strömquist, Sara Granér och Fabian Göranson kommer, vilket är jättekul! Det ska bli skönt med en rolig avslutning på det här fantastiska året.

Vad har varit bäst?

- Allting har varit jättekul, men Tokyo är svårt att slå. Det är den absolut häftigaste upplevelsen jag någonsin varit med om. Vi ställde ut på svenska ambassaden där och en rolig händelse var när en kille från ett av de största Mangaförlagen kom fram till mig och sa: ”Alltså, det finns inga ord för att beskriva hur annorlunda det här är”. Sedan kom han tillbaka en stund senare och sa: ”Nu har jag kommit på hur jag ska beskriva det. Hos oss i Japan börjar alla med att teckna som alla andra, men hos er verkar man börja med att vara unik.”

Vad menade han med det?

- Serietidningsmarknaden i Sverige består egentligen bara av alternativserier. Till och med Rocky, som hos oss har blivit väldigt folkligt, är oerhört coolt och avant garde om man jämför med resten av världen. Vi har inga klassiska äventyrs- och hjältehistorier, som de flesta andra länder har, utan snarare en väldigt stark kultur av undergroundserier. Det kanske är lite samma sak som med undergroundmusiken, som också är en stark strömning i Sverige. Man inte vill vara en kopia, man vill vara något eget. Det är det vi letar efter hos debutanter också, att man ska ha något nytt, fräscht.

Ser du några strömningar inom serietecknandet i dag?

- Jag ser att serieläsandet mer och mer blir en del i tidens tecken. Fler serietecknare syns i media och läses i breda kretsar. När Sara Granérs debutbok kom så blev hon väldigt hyllad massmedia och på kultursidorna. Jag vet inte vad hon hade väntat sig för respons, men hon hade nog inte väntat sig att det skulle gå så fort. Men seriebranschen växer något vansinnigt och nu börjar det explodera efter att ha legat och pyrt i flera år. Nu är serier verkligen inte bara för barn och nördar längre, utan för alla.

- Sverige tar dessutom ett jättekliv mot jämställdhet inom serievärlden, genom att ha så många kvinnliga tecknare. Det hittar man inte i USA eller andra länder.

Vad händer 2009 då? Blir det inte svårt att toppa ett sådant bra år?

- Jo, det är nervöst. Men det kommer att gå bra. Vi tänker ta ett stort kliv till nästa år, och vi har en massa roliga idéer att genomföra. Men först är det fest och tack och hej 2008!

Isabel Mohammar

Allt om Stockholm

2008-12-01