”Som att skicka ut folk på gatan”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-10

Starka känslor i Hjällbo efter nya bostadsregler

Kicki Persson på Hyresgästföreningen i Hjällbo misstänker att det rör sig om flera tusen personer som bor hos släkt och vänner. ”Vi vet ju att flyktingarna bara blir fler, var ska de ta vägen?”, undrar en orolig fyrabarnsmamma.

Ett nytt beslut om ett maxantal för hur många som får bo i varje lägenhet väcker starka känslor hos de boende i Hjällbo.

– Det är inte klokt, det är som att skicka ut folk på gatan, säger en fyrabarnsmamma.

I Hjällbo är trångboddheten ett välkänt problem.

Många flyktingfamiljer låter släkt och vänner bo hos sig när de kommer till Sverige och personer som Punkt SE har talat med vittnar om hur 16 personer lever i en trerumslägenhet.

– Vi är sex personer i min familj. Om min syster kommer hit, då måste jag alltså säga nej. Det kan jag bara inte, säger en fyrabarnsmamma som ber att få vara anonym.

Varken politiker eller bostadsbolag vet hur många som i och med beslutet riskerar att bli bostadslösa. Kicki Persson hos Hyresgästföreningens Hjällboavdelning känner sig uppgiven.

– Människorna här är redan frustrerade. Jag förstår verkligen inte hur politikerna tänker. Det här är en sorgens dag i Hjällbo, säger hon.

Enligt Göran Johansson (s), ordförande i kommunägda bostadsbolaget Framtiden AB, ska beslutet ses som en hjälp för de boende att kunna säga nej när någon ber att få flytta in.

– Vi kommer inte att räkna folk, men vi tycker det är skämmigt och inhumant att människor ska behöva bo så här.

Var ska de ta vägen då?

– Vi bygger så mycket vi kan, men framför allt måste andra kommuner också börja ta emot flyktingar. Göteborg har för hög belastning och det här beslutet är en signal till regeringen och Migrationsverket att vi menar allvar.

Följ ämnen i artikeln