Razzior mot dopning i hela landet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-21

”En av de största utredningarna kring dopningsbrott i Sverige”

Polisen slog på tisdagsmorgonen till mot personer misstänkta för dopningsbrott runt om i landet.

Sammanlagt ett 40-tal personer hämtades till förhör.

– Det är en av de största utredningarna kring dopningsbrott i Sverige i modern tid, säger Hesam Akbari, informatör vid polisen i Gävleborg.

Aktionen, som fått döpts till ”Operation Bosco”, ledde under dagen till tillslag mot personer runt om i Sverige som misstänks för köp av dopningspreparat.

– Vi jobbar fortfarande med ärendet och av den anledningen vill vi inte gå ut med mer uppgifter, säger Hesam Akbari.

Affärer i gymkretsar

Operationen leds av polisen i Gävleborg och åklagare Peter Olofsson i samarbete med Rikskriminalpolisen och flera polismyndigheter runt om i landet, uppger Akbari.

Enligt uppgifter till TT finns den misstänkte huvudmannen i härvan i Skåne, men en stor del av försäljningen av preparaten ska ha skett i Stockholmsområdet.

Affärerna ska ha haft anknytning till gym- och kroppsbyggarkretsar och de dopningsmedel som har köpts och sålts ska i huvudsak ha varit steroider, det vill säga hormonpreparat som stimulerar muskeluppbyggnaden.

51-åring häktad

I Gävle sitter sedan en tid en 51-årig man häktad, misstänkt för grovt dopningsbrott.

GD.se skriver att mannen ska ha sålt preparat över internet och att polisen efter två månaders utredning nu i mannens dator fått fram hans kundregister och att detta kan vara en av grunderna för tisdagens många förhör runt om i Sverige.

Enligt uppgifter till TT är också den 51-årige häktade mannen i Gävle, liksom den häktade mannen i Malmö, en av härvans huvudmän.

Sålde på internet

Dopningshärvan där miljoner kronor kan ha omsatts, började när polisen i Malmö slog till mot den man som nu är häktad. Ett av spåren ledde till Gävle, där en 51-åring och hans sambo senare häktades, samtliga misstänkta för grovt dopningsbrott.

– Vi hittade här mängder av dopningspreparat och vi fick signaler om att hans försäljning omfattade i princip hela Sverige och som hade skett över internet, säger Pär Langer, operativ chef för Gävleborgspolisen.

Därefter kopplades Rikskrim in och därifrån har man samordnat utredningen.

”Största härvan”

Langer säger att man vid morgonens tillslag på över 40 ställen, förutom dopningspreparat, också har beslagtagit vapen och ammunition.

– Mycket tyder på att detta är den största dopningshärva som har förekommit i Sverige, säger Langer.

Männens kunder har inte bara varit kroppsbyggare och gymgäster och preparaten har varit många, bland andra anabola steroider.

– Det är inte bara koncentrerat till gym och folk som bygger upp sin kropp, utan det är också grovt kriminella som håller på med sådant här. Och det lutar åt att de sålt för miljonbelopp, säger Pär Langer.