Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Mp och s tvekar till Ohlys invit

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-08-28

”Vår syn på den ekonomiska politiken skiljer sig från vänsterpartiets”

Vänsterpartiets Lars Ohly säger ja till arbetsgrupper med s och mp, men nej till en gemensam valplattform.

Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand är tveksam till Ohlys invit.

– Utan en gemensam valplattform kan vi inte ta upp kampen om regeringsmakten, säger hon till aftonbladet.se.

I morgon är miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand och Peter Eriksson gäster när vänsterpartiet träffas för partistyrelsemöte.

På lördag är det Mona Sahlins tur.

Inför mötet öppnar Lars Ohly för ett valsamarbete mellan de tre partierna.

– Det är rimligt att vi väljer ut några viktiga politiska områden och sätter oss ned och diskuterar inriktning för en ny politik, och identifierar eventuella problem, säger han till Svenska Dagbladet.

Han nämner skola, sjukvård, äldreomsorg och socialförsäkring som några viktiga områden.

Alla politiska områden

För miljöpartiets Maria Wetterstrand räcker det inte. Hon vill se en valplattform inför 2010 års val.

– Vi måste täcka in alla stora politiska områden. Annars är det inte värt något i väljarnas ögon.

Vilken är den största stötestenen för att bli överens om en gemensam politik?

– När det gäller vänsterpartiet finns det stora skillnader i synen på den ekonomiska politiken. Vi och socialdemokraterna anser att man bör följa alla restriktioner för statsfinanserna i form av budgettak och överskottsmål. En ansvarsfull ekonomisk politik är väldigt viktigt för väljarna. Där tycker vi att vänsterpartiet har rätt lösa tyglar, säger Wetterstrand.

S måste med

Under Almedalsveckan på Gotland meddelade hon att det förmodligen blir klart med ett rödgrönt regeringsalternativ nu i höst. Där står hon fast.

– Jag räknar fortfarande med att det kommer att bli så.

Är vänsterpartiet med i ett sådant regeringsalternativ?

– Vår strategi har hela tiden varit att få med socialdemokraterna i en koalition. De måste vara med för att det ska bli någonting.

Socialdemokraterna är försiktiga i sina kommentarer till vänsterpartiets invit.

– Vi är överens om att vi vill ha ett samarbete och en annan regering. Men hur det ska gå till får framtiden utvisa, säger Sven-Erik Österberg, socialdemokraternas gruppledare i riksdagen till aftonbladet.se.

Krävs gemensam syn

För att ett samarbete ska bli av kräver han, precis som Wetterstrand, att vänsterpartiet blir tydligare när det gäller den ekonomiska politiken.

– Går man in i arbetsgrupper så måste man ha en gemensam syn på den ekonomiska politiken. Där får det inte råda någon tvekan. Det kommer Mona Sahlin lyfta fram när hon besöker vänsterpartiet på lördag.

Under våren och sommaren har miljöpartiet och socialdemokraterna närmat sig varandra i flera frågor. I somras gjorde man gemensamma utspel om FRA-lagen och lovade i en debattartikel att aldrig samarbeta med sverigedemokraterna, om de skulle komma in i riksdagen. Språkrörens öppning för att ta bort kravet på ett svenskt utträde ur EU underlättar också ett kommande samarbete. Det är ett krav som vänsterpartiet fortfarande står fast vid.