Allianssplittring i EU-parlamentet

Publicerad 2012-11-13

Den föreslagna EU-kommissionären Tonio Borg väcker starka känslor.

Parlamentarikern Cecilia Wikström (FP) har varit hård i sin kritik mot maltesen – men får nu mothugg från en allianskollega.

– Om jag vore henne skulle jag vara generad över utbrottet hon stått för, säger Alf Svensson (KD).

Nomineringen av maltesen Tonio Borg som ny EU-kommissionär med ansvar för folkhälsofrågor har väckt starka känslor bland flera EU-parlamentariker, däribland flera svenskar. I dag frågades Borg, som just nu är Maltas utrikesminister, ut av ledamöterna i parlamentet i Bryssel.

Flera av dem gick hårt åt honom. Enligt motståndarna är Borg en homofobisk abortmotståndare som inte bör bli kommissionär.

Cecilia Wikström (FP) har den senaste tiden gjort flera hårda utspel mot maltesen hans syn på abort och homosexuellas rättigheter. FP-politikern har även uppmanat den Liberala gruppen i parlamentet att rösta emot honom.

Mothugg av Alf Svensson

Men efter dagens utfrågning fick hon hårt mothugg av allianskollegan och EU-parlamentarikern Alf Svensson (KD).

– Jag tycker att man gjort fel när man gått ut och kölhalat honom innan hans hearing. En hel del blev förvånade över hur bra han klarade sig. Mycket av de han anklagades för föll när man lyssnade på honom, säger han.

Enligt den forne KD-ledaren så var Tonio Borg noga med att poängtera att han som kommissionär kommer att respektera EU:s bestämmelser och överenskommelser

– Jag väljer att tro på honom. Jag tycker att en människa ska få ha personliga åsikter och värderingar som inte accepteras av oss i norra Europa. I alla fall så länge man lovar att stå upp för de bestämmelser och riktlinjer som finns för EU-gemenskapen. Sociallagstiftningen ligger ju ändå på varje enskilt land.

Han ger inte mycket för den kritik som Wikström framfört.

– Om jag vore henne vore jag generad över detta utbrott som hon stått för. Men det är i vanlig ordning från hennes sida. Men jag vill inte berätta hur jag ska rösta, det bestämmer jag då, säger han.

”Väldigt slipad”

Alf Svensson sitter med i EPP-gruppen, där även Tonio Borgs parti finns med. I gruppen, där stödet för maltesen är stort, sitter även fyra moderater med. Gunnar Hökmark (M), som är vice ordförande i gruppen låter i dag meddela att han tycker det är Maltas val vem som ska bli deras kommisionär.

Efter dagens hearing trodde Cecilia Wikström att Borg kommer att godkännas på posten.

– Man märker att han är en väldigt slipad. Han vet precis vad som är politiskt korrekt att säga i det här sammanhanget.

Nu kräver FP-politikern att alla tjugo svenska ledamöter i parlamentet röstar emot utnämningen.

– Men jag tror att ledamöterna från M och KD kommer att säga ja. Det är otroligt jobbigt i så fall, för då ser vi en spricka i alliansen.

Åsa Westlund (S) var en av dem som pressade Borg på utfrågningen i dag, där maltesen också fick starkt stöd.

– Det känns inte trovärdigt om man före en utfrågning har agerat på ett sätt och sen lovar att göra helt annorlunda om man väljs, säger hon.

Även Westlund kräver nu att alla svenska ledamöter säger nej i omröstningen. Det är förvisso inte där beslutet tas, men resultatet ses som en viktig åsiktsyttring.

– Svenskarna i EPP hävdar att det är en fråga om att man ska respektera att länder är olika. Men det här är ingen genomsnittlig person från Malta, han har väldigt extrema åsikter även där, säger hon.