Därför brinner Egypten igen

Gatustriderna i natt var de värsta sedan Mubaraks fall

Egypten brinner igen.

President Mursis sätt att i rekordfart försöka driva igenom en ny grundlag delar landet i två.

Liberalerna anklagar islamisterna för att försöka kidnappa den demokratiska revolutionen.

Aftonbladets Wolfgang Hansson.

I centrum för striden står president Mursi som för några veckor sedan införde ett dekret som innebär att inga domstolar eller andra institutioner kan ifrågasätta eller överklaga hans beslut. I praktiken har han förvandlat sig till en ny Farao om än för begränsad tid.

Strax därefter la den grupp som skrivit en ny konstitution fram sitt förslag. En grupp som domineras av islamister i form av salafister och muslimska brödraskapet. Mursi beslöt direkt att låta hålla en folkomröstning i rekordfart om förslaget. 15 december ska egyptierna går till valurnorna.

Många kritiker ser det som att Mursi försöker kuppa igenom en ny grundlag. Innan han blev president var Mursi en ledande figur i det muslimska brödraskapet.

Sex av Mursis egna rådgivare har avgått i protset.

Våldsammaste

Många egyptier har åter gett sig ut på gatorna i protest.

Demonstrationerna har varit de våldsammaste sedan Egyptens förre diktator Hosni Mubarak störtades för snart två år sedan. Under natten dödades fem människor och 126 skadades.

Protesterna sker över hela landet, inte bara i huvudstaden Kairo.

Liberalerna kräver att Mursi drar tillbaka sitt dekret, avlyser folkomröstningen och bildar en helt ny grupp för att skriva om grundlagen.

Striden handlar ytterst om vilket land Egypten ska bli i framtiden. Ska man bygga vidare på den demokratiska vägen med pressfrihet och ökad personlig frihet? Eller ska det bli en islamistisk stat där religionen styr in i minsta detalj?

Den arabiska våren handlade om att göra sig kvitt diktatorerna. Vad vi ser nu är en kamp om vad som ska ersätta dem.

Tidigare enades folket i sin önskan att bli av med Mubarak. Nu ställs olika grupper mot varandra.

Stridsvagnar

Demokratiaktivister och liberaler är rädda att förlora de landvinningar som demokratin trots allt gett.

Muslimska brödraskapet och salafisterna vill förvandla Egypten i den islamistiska riktning som Mubarak under 30 års diktatur förvägrade dem.

Att folket inte längre står helt enat när diktatorn är borta kan knappast vara någon överraskning. Människor har olika politisk uppfattning.

Men de som sker nu är att de två grupperna slåss mot varandra på gatorna i något som på sikt hotar utveckla sig till ett inbördeskrig. Istället för att i demokratisk anda samtala och kompromissa.

Stridsvagnar har placerats ut framför presidentpalatset.

Presidenten borde i denna svåra stund för landet försöka ena sitt folk och gjuta olja på vågorna. På sex dagar har han inte sagt ett ord.

Vem styr landet?

Vilket fått många att undra om det är hans som styr landet eller om han bara är en front för det muslimska brödraskapet.

Nu uppges att han ska hålla ett tv-sänt tal under torsdagen.

Omvärlden har varit ovanligt tyst den här gången. Osäkra på vilken väg landet egentligen går.

Strax innan Mursi utfärdade sitt dekret var han med om att ordna en rekordsnabb vapenvila i Gaza. Det fick han mycket beröm för av USA och andra västländer.

Kanske hoppades Mursi att den goodwillen skulle göra hans diktatorsfasoner mer aptitliga.

Det funkar uppenbarligen inte på egyptierna och kommer inte att på sikt göra det i omvärlden heller.