Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Minister åker till Bryssel för att tala hästkött

Uppdaterad 2013-02-13 | Publicerad 2013-02-12

Nu ska hästköttsskandalen diskuteras på högsta politiska nivå - på ett informellt möte med EU:s ministerråd.

I kväll träffar den svenska landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) kollegor från ett stort antal drabbade länder.

– Det som inte fungerar är övervakningen av lagstiftningen. Om de kommer med förslag om nya lagar kommer jag gå dit och nypa dem i rumpan, säger EU-parlamentarikern Marit Paulsen (FP).

Aftonbladets Pär Karlsson, Johanna Wikström och Pontus Orre är på plats i Bryssel.

De senaste dagarna har hästköttsskandalen skapat stora rubriker runt om i Europa. I bland annat Sverige har det uppdagats att frysta lasagner som sålts har innehållit stora mängder hästkött, i stället för nötkött som det står på innehållsförteckningen. Hästköttet befaras ha spridits till 16 länder, men ännu vill ingen ta på sig skulden om var det kommer ifrån. I Sverige har flera representanter för livsmedelsindustrin suttit i krismöte med Livsmedelsverket för att försöka skapa klarhet i situation.

Extrainkallat möte

Irland, som just nu innehar EU-ordförandeskapet, har kallat ett antal länders ministrar till ett extrainkallat möte om skandalen i kväll. Med anledning av detta åker landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) till Bryssel för att medverka i mötet.

– Jag kommer åka till Bryssel för att säkerställa mig om att alla har gjort vad de kunnat för att stoppa fusket med hästköttet. För mig är det helt oacceptabelt att svenska konsumenter har lurats på det här sättet. Nu krävs det att de skyldiga tar sitt ansvar och att fusket upphör, säger Eskil Erlandsson i ett pressmeddelande.

Flera länder på plats

Med på mötet finns också ministrar från andra länder som berörts av skandalen - bland annat Storbritannien, Frankrike och Luxemburg samt kommissionär Tonio Borg som ansvarar för hälsa och konsumentskydd.

Men det är inte bara landsbygdsminister som har engagerat sig i frågan. Marit Paulsen, EU-parlamentariker för Folkpartiet, har länge arbetat med djur- och landsbydsfrågor i Bryssel.

– Den här skandalen har jag egentligen gått och väntat på. Det kommer ju sådana ibland. Men det här är ingenting som är farligt. Hästkött är nog inte farligare än kokött. Det här är en fråga om bedrägligt beteende. Det är helt enkelt så att folk har ljugit för konsumenten. Det är brottsligt, det ska inte förekomma, säger hon.

"Spårningen fungerar bra"

Men enligt Paulsen så fungerar den rådande lagstiftningen utmärkt när det gäller spårningen av kött.

– Från det att man upptäckte hästköttet i England tills att man spårat det tillbaks till slakteriet i Rumänien, så gick det inte så många dygn.

FP-politikern vill inte se att ministrarna ikväll kommer fram till att den lag som reglerna frågan behöver förändras.

– Situationen i dag är så att vi har en bra lagstiftning. Den är cirka tio år gammal och har fungerat. Nu ska den revideras i år, men det är inga stora skiften som kommer att ske. Det som däremot inte fungerar är övervakningen av lagstiftningen, alltså det som kallas implementering.

"Matens och djurens FBI"

Redan för 13 år sedan var Marit Paulsen en av dem som talade om att det krävs ett "matens och djurens FBI".

– Verksamheten som ligger på Irland har som uppgift att kontrollerna de kontroller som är uppbyggda i medlemsländerna. Men de har till exempel bara fem personer som jobbar med att kontrollera djurtransportkontroller i ett område med 500 miljoner människor och 28 länder. Vi lägger inte pengar på det.

Förra veckan fick statsminister Fredrik Reinfeldt beröm för att Sverige fick behålla sin EU-rabatt trots att unions budget stramades åt. Diskussionerna irriterar Paulsen.

– Inte bryr sig den svenska regeringen om vad man använder pengarna till. Vissa, för mig viktiga bitar, hamnar mellan stolarna. Man prioriterar inte rätt. Jag har aldrig propagerat för en höjd budget, men jag vill ha en betydligt djupare och mer genomgripande idé kring dom euros vi har - hur de ska användas och var de gör bäst nytta. Livsmedel och djurskyddskontroll behöver mer pengar.

"Nypa dem i rumpan"

Om ministrarna i kväll kommer fram till att lagen ska skrivas om så lovar Marit Paulsen att ilskna till rejält.

– Då skulle jag vilja gå dit och nypa dem i rumpan. Vi behöver inte nya lagar, vi behöver efterlevnad av de vi redan har.