Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Dog i onödan

Publicerad 2011-04-20

Uno, 87, tryckte på trygghetslarmet tre gånger – fick ingen hjälp

Uno Perssons döttrar Kristina Norström, Margareta Persson och Birgitta Andersson är arga och ledsna över hur deras pappa försökte få hjälp – förgäves.

Uno Persson, 87, ramlade och tryckte på trygghetslarmet – tre gånger.

Men räddningen kom aldrig.

Två dagar senare dog han på Centrallasarettet i Västerås.

– Om larmet fungerat som det skulle hade pappa levt i dag, säger hans dotter Kristina Norström.

Uno Persson blev 87 år.

Larmklockan runt handleden var Uno Perssons främsta trygghet i livet. Sedan ett drygt år tillbaka levde han ensam i lägenheten i centrala Hallstahammar.

– Jag och mina två systrar hälsade på honom ofta, men han var fullt frisk och klarade sig bra på egen hand, säger Kristina Norström.

Fram till en lördagsnatt i slutet av mars.

Kristina Norström vet inte exakt vad som hände. Men någon gång under natten ramlade Uno Persson, slog i huvudet och fick stora sår och blåmärken över hela kroppen.

Låg ensam i ett dygn

Han tryckte på trygghetslarmet runt handleden tre gånger. Men förgäves. Larmet kom aldrig fram till ålderdomshemmet som ligger i närheten. Knappen gick inte ens att trycka in.

När Kristina Norström hittade sin pappa, liggande på golvet i bara nattbyxor, var han knappt vid medvetande.

– Han hade legat där alldeles ensam i över ett dygn. Så småningom hämtade han sig och kunde berätta att han tryckt på larmet tre gånger. Han var så hjälplös.

Uno Persson fördes akut till Centrallasarettet i Västerås, där läkarna konstaterade att flera av kroppens organ tagit skada av fallet och tryckts ihop under tiden han låg på golvet. Dessutom var han väldigt uttorkad.

Dagen efter dog Uno Persson av sina skador.

– Jag blir så fruktansvärt arg och ledsen när jag tänker på det. Hade hemtjänsten bara varit där i tid hade pappa levt i dag. Han var en pigg och frisk 87-åring som tvingades dö i onödan. Det här kommer att följa oss genom hela livet, säger Kristina.

Lex Sarah-anmälan

Efter händelsen kunde Hallstahammars kommun konstatera att rutinerna och säkerhetskontrollerna av trygghetslarmen inte fungerat som de ska.

– Larmen ska kontrolleras fyra gånger per år, men så har inte skett. Vi kommer att Lex Sarah-anmäla oss själva och förbättra våra rutiner, säger socialchefen Cecilia Wassén.

Nu hoppas Uno Perssons döttrar att fler kommuner i landet ser över sina larmsystem för äldre.

– Det finns kanske fler som slarvar. Jag hoppas verkligen att inte fler människor ska behöva drabbas av hemtjänstens slarv på det här sättet, säger Kristina Norström.