Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

Christer, 57, fick ingen undersökning – nu är han döende

Publicerad 2011-09-10

”Det kom som en chock”

Christer Andersson från Göteborg har sedan 1980-talet haft arytmi, fel på hjärtrytmen.

Christer Andersson, 57, fick vänta nästan ett år på en ultraljudsundersökning.

Då fick han mardrömsbeskedet: hjärtat hade bara 20 procent kvar av pumpförmågan och han var döende.

– Det kom som en chock, sen fick jag bara gå hem, säger han.

Christer Andersson från Göteborg har sedan 1980-talet haft arytmi, fel på hjärtrytmen. Han har sedan 2000-talet en pacemaker och är patient vid Hjärtmottagningen vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.

Men 2008 började Christer Andersson plötsligt känna sig oerhört trött.

– Jag fick sämre kondition och orkade ingenting. Jag kunde inte ens gå till spårvagnen, säger han.

Christer uppsökte Hjärtmottagningen för att få hjälp. Han träffade en specialistläkare som utfärdade en remiss för en hjärtundersökning, samt bokade in ett återbesök om 6 månader.

Men i stället för att få hjälp blev det tvärtom.

– Jag sökte och sökte, men i stället för att de tog hand om mig hänvisades jag vidare. De strulade bort det hela tiden, säger Christer Andersson.

Fick mardrömsbeskedet

Under tiden Christer försökte få hjälp blev han allt sämre. Christer är pensionerad IT-tekniker och har bara ett ben sedan en amputation på 1970-talet. På grund av sjukdom blev han även tvungen att avboka en planerad undersökning.

– Det var jobbigt, jag mådde så dåligt och orkade inget. Jag anade också att mitt hjärta kanske hade brakat ihop, så det var väldigt tungt psykiskt, säger han.

Christer fick en remiss om ultraljudsundersökningen i maj 2008. Men först i mars 2009, nästan ett år senare, kunde undersökningen utföras.

Då kom mardrömsbeskedet. Hjärtats pumpförmåga var gravt nedsatt, bara 20 procent kvarstod.

Sjuksköterskan som undersökte Christer uppmanade honom att akut uppsöka en läkare och skickade sedan hem honom.

– Det kom som en chock och var ett trauma. Jag fick bara gå hem, det var hemskt, säger han.

Kort där efter fick han till slut hjälp.

Kritik av Socialstyrelsen

Men nu slår Socialstyrelsen fast i ett beslut att sjukhusets handläggning har varit alltför passiv.

Och att det medfört stor risk för Christer Andersson liv.

”Patienter med hjärtsvikt av den graden som här påvisades löper en avsevärd ris att plötsligt försämras eller att avlida.” skriver myndigheten.

I beslutet står det även att Christer inte har fått den hjälp han behövt. 

”Att överlåta till en patient själv att ta olika kontakter för att få hjälp är inte förenligt med en god patentsäkerhet när det rör sig om denna allvarliga sjukdom. När patienten själv tog kontakt erbjöds han i praktiken ändå ingen hjälp.”

Önskar hjärtfelet upptäckts tidigare

I dag har Christer Andersson fått en ny ICD-pacemaker och mediciner. Men han önskar att hjärtfelet kunde ha upptäckts långt tidigare. Om den dåliga pumpförmågan upptäckts i tid hade förutsättningarna för överlevnad väsentligt förbättras.

– Hjärtsvikt går inte att laga. Nu är de en fråga om hur länge man kommer att överleva. Som det sett ut sista halvåret så har läget stabiliserats, säger han.

Christer hoppas att hans fall och beslutet från Socialstyrelsen kan hindra att någon annan patient hamnar i en liknande situation.

Mats Tullberg är chefsöverläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Tullberg säger att han inte kan uttala sig om enskilda patienter, men att Sahlgrenska tar åt sig av kritiken från Socialstyrelsen och kommer rätta sig efter den.

– Jag vill beklaga om en patient inte har blivit omhändertagen korrekt eller fått rätt vård på Sahlgrenska, det ber jag om ursäkt för, säger han.