Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Pojken med robothanden

Uppdaterad 2011-08-16 | Publicerad 2011-08-15

Skrev tiggarbrev till Mercedes – fick hjälp

14-åriga Matthew James föddes med bara en hand. På den andra har han haft en enkel protes som går att gripa med.

Det var då det.

Nu har 14-åringen blivit sponsrad av Mercedes med en sprillans ny avancerad robot-protes.

Matthew James familj skriver själv på sin hemsida att Matthew aldrig har lidit över att bara ha en hand, en defekt han föddes med. Men när han blev äldre började han känna av de begränsningar som en hand innebar. 14-åriga Matthew bestämde sig för att han ville ha en ny protes, en avancerad sådan.

Kostar 35 000 pund

14-åringen hittade i-LIMB Pulse på nätet. Med en sådan skulle han kunna använda protesen till betydligt mer än bara greppa saker. Problemet? Den kostar 387 000 kronor.

Matthews familj insåg det omöjliga i att kunna skaffa den dyra protesen till sin son – men Matthew gav inte upp till det. Han skrev ett brev till Mercedes formell 1-lag och erbjöd dem reklamplats på handen om de hjälpte honom med kostnaden. Och när Mercedes fick veta att protesen delvis är byggd med samma teknologi som inom formel 1 gick de med på att hjälpa pojken med en stor del av kostnaden. Resten samlar familjen in genom en insamling.

”Den ser cool ut”

Och nu är handen utprovad och klar.

– Det är fantastiskt. Min gamla hand hade en enkel öppna och stäng-funktion, lite som en klämma. Med den här kan jag göra allting. Den ser cool ut också – ytterhöljet är genomskinligt så att du kan se hur mekaniken fungerar, säger Matthew James till Sky News.

Han berättar också att han nu kommer att kunna vara med i alla sporter som kräver två händer.

Det enda som återstår är den Mercedes-logga som ska sättas på protesens handled.