Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

30 sekunder - sen är de fria

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-12-10

De hade förberett fritagningen från Norrtälje- anstalten i ett halvår - i dag kommer åtalet

Här fritas tre av Sveriges farligaste fångar.

Aktionen på Norrtäljeanstalten tog bara 30 sekunder - men var planerad i ett halvårs tid.

I dag kom åtalet mot de inblandade - samtliga nekar till brott.

Aftonbladet kan avslöja i detalj hur rymningen genomfördes.

Strax efter klockan 17 den 4 augusti i år såg de anställda på Norrtäljeanstaltens centralvakt hur en ljus Nissan körde upp framför stora porten.

Det var upptakten till en fritagning som skakade svensk kriminalvård i grunden. Bara fem dagar tidigare hade Tony Olsson gripits efter att ha pistolhotat sig ut från Hallfängelset.

I Norrtälje planerades rymningen från insidan, men sköttes från utsidan.

Skar upp ett hål

En maskerad man ryckte fram två lastpallar ur bilens bagagelycka och ställde upp dem mot fängelsets stålport. Sekunden senare rammade bilen porten med lastpallarna som murbräcka.

De två männen sprang in genom den ramponerade porten. Med en bensindriven kapmaskin skar en av dem ett stort hål i innerstaketet.

Samtidigt höll hans kumpan fängelsepersonalen på avstånd med en automatkarbin, en Kalashnikov.

Fängelsets övervakningskameror filmade hela förloppet. Filmen visar hur tre fångar springer mot porten när de hör den raseras.

Aftonbladet kan visa bilderna från filmen.

På 30 sekunder rymde tre av landets mest fruktade kriminella - Tony Palmroth, 21, Peter Basim Bottany, 34 och Mårten Tammiharju, 27. Kuppen liknade en militär kommandoraid.

I dag lämnade åklagare Lena Bergenstråle in åtalet mot de personer som tros vara inblandade i fritagningen.

Förundersökning är på cirka 900 sidor. Aftonbladet har fått insyn i dokumenten.

Det börjar våren 2004 med en bulvan som hyr de två lägenheter som fångarna senare ska gömma sig i. Den ena lägenheten ligger på Vegagatan i Norrtälje, den andra på Brahegatan i Gränna.

Lägenheterna hyrs under falskt namn av en 30-årig ekobrottsling i Luleå och hans 33-årige bror. De har kommit i kontakt med de tre rymmarna genom en 27-årig kamrat som också sitter på Norrtäljeanstalten.

De två Luleåbröderna har använt sig av en, som det verkar, i övrigt oskyldig företagare som lånat ut sitt namn mot betalning.

De två Luleåbröderna låter sin 27-årige kamrat, som friges i juli, åka till lägenheterna för att hämta nycklar.

27-åringen uppges ha fått hjälp av en 30-årig hantverkare som lärt känna fångarna när han utfört arbeten på anstalten. Även han misstänks för att ha varit inblandad i lägenhetsaffärerna.

DNA och fingeravtryck

Samtidigt tros en av de två bröderna i Luleå ha hyrt två maskinkapar. Affärerna har skötts via fax från ett hotell i Luleå.

De tre rymmarna har enligt förundersökningen dessutom fått hjälp av två andra män: de maskerade fritagarna. Den ene är en 30-årig vän till Mårten Tammiharju. Han har tidigare suttit fängslad på Norrtälje och så sent som den 27 juli blivit frigiven från Tidaholmsanstalten.

Även den andre misstänkte fritagaren har suttit på Norrtälje. Han är 29 år och tros i förväg ha fått nycklarna till lägenheterna av de två Luleåbrödernas 27-årige kamrat.

Åklagaren har haft ett digert arbete att sammanställa turerna i planeringen. Framställningen stöds också av en lång rad graverande bevis.

De två fritagarnas DNA och fingeravtryck har hittats på en mängd föremål som polisen beslagtagit i de hyrda lägenheterna. Även Palmroths, Bottanys och Tammiharjus DNA-profiler har kunnat spåras i lägenheterna.

I lägenheten i Gränna hittar polisen också den Kalashnikov som tros ha använts vid fritagningen, motorkapen och 16000 kronor i tusenlappar.

Blev igenkända - och greps

Rymningen kunde ha lyckats - om inte de fem inblandade haft oturen att bli igenkända på flera ställen.

Mårten Tammiharjus 30-årige vän kändes igen av en anställd på Norrtäljeanstalten vid lägenheten på Vegagatan. Han sågs också i en järnaffär där han visade påtagligt intresse för olika arbetsmaskiner.

Mårten Tammiharju och de två misstänkta fritagarna greps i Kaxholmen utanför Huskvarna den 8 augusti.

Tony Palmroth och Peter Basim Bottany greps i lägenheten på Brahegatan i Gränna på morgonen den 9 augusti. Tony Palmroth har i förhören tagit på sig allt ansvar för planeringen av fritagningen.

De fem åtalas i dag för grovt vapenbrott och anstiftan till grovt olaga hot. Luleåbröderna väntas också bli åtalade för främjande av flykt.

Tre av Sveriges farligaste brottslingar

Olle Castelius