Bränner sönder fingrar för att få asyl
Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-04-02
500 flyktingar tros ha förstört sina fingertoppar avsiktligt
1 173 fingeravtryck hos asylsökande har inte gått att läsa.
Omkring 500 personer har bränt, skurit eller slipat bort sina fingeravtryck för att få asyl, enligt Migrationsverket.
Alla flyktingar som söker asyl i ett EU-land måste lämna fingeravtryck.
Den myndighet som vill kontrollera om en asylsökande sökt asyl tidigare i ett annat EU-land har tillgång till EU:s gemensamma dataregister med fingeravtryck. Finner man att flyktingen sökt asyl tidigare i ett annat land ska personen sändas tillbaka dit.
Därför förstör en del asylsökande sina fingertoppar för att kunna få stanna i Sverige.
Sveriges Radios Eko-redaktion berättar idag fredag om en ung asylsökande man som bränt sönder sina fingertoppar på en elplatta. Sedan smorde han in dem med olja och tryckte dem än en gång mot den heta plattan.
Slipar och fräter
– Att bränna dem är mest sällsynt. Det vanliga är att man slipar eller fräter ner dem på något sätt, säger Bengt Hellström, Migrationsverkets ID-expert, till aftonbladet.se.
I Sverige har Migrationsverket har tagit 27 000 fingeravtryck, enligt Ekot. Många av dem är oläsliga på grund av andra skäl än att de manipulerats.
– 1 200-1 300 av dem har vi inte kunnat läsa in i databasen. Det kan bero på ålder, till exempel. På gamla människor återbildas inte cellerna lika bra. Det kan också bero på vad man jobbat med under livet eller på en felaktig behandling när man tagit fingeravtrycket, säger Bengt Hellström.
Men uppåt 500 personer kan avsiktligt ha skadat sina fingertoppar för att få asyl, tror Bengt Hellström.
– Det är när man ser 20-åriga män med förstörda fingertoppar man blir misstänksam.
Fingertoppar som skadats läker och då kommer fingeravtrycken tillbaka.
Kallar in dem igen
– Ja, på fyra, fem veckor kommer de tillbaka. Så då kallar vi in dem igen en, två, tre, fyra gånger till. Man ska vara medveten om att det kan finnas andra anledningar än flyktingskäl till att de gör så här.
Bengt Hellström har ändå en viss förståelse för att asylsökande fuskar på detta sätt.
– Jag förstår om man tar till enkla medel för att uppnå sitt syfte. Men jag tycker inte det är okej för personen lurar då Sverige att ta ansvar för en asylansökan som egentligen ska prövas av ett annat land.
Simone Söderhjelm