Kapade Obamas Twitter: Jag är en snäll hackare

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-26

Han anklagas för att ha hackat Barack Obamas, Lily Allens och Britney Spears Twitter-konton.

– Jag är en snäll hackare, säger Francois Cousteix.

Francois Cousteix.

Fransmannen som anklagas för att ha tagit sig in på flera kända personers microbloggar bor hemma hos sina föräldrar, är arbetslös och har ingen särskild datorutbildning.

– Jag är ingen hacker, eller jag är en snäll hacker. Jag har inte agerat med målet att förstöra, säger han till France 3, efter att ha förhörts av fransk polis, med FBI-agenter närvarande.

Kapat Twitter-konton

På nätet är fransmannen känd under namnet "Hacker Croll".

Han anklagas för att ha tagit sig in i flera Twitter-administratörers konton och kopierat konfidentiell information, som han sedan använt för att tjuvkolla i Barack Obamas, Lily Allens och Britney Spears Twitter-konton.

– Han säger att det är utmaningen, spelet, som fick honom att göra det, säger Jean-Yves Coquillat, åklagare i Clermont-Ferrand i centrala Frankrike, till AP.

Francois Cousteix, som är i 23-årsåldern, ska i polisförhör ha erkänt hackandet.

Riskerar 300 000 i böter

– Jag vill skicka ut ett meddelande till internetanvändare, för att visa dem att inget system är osårbart, säger han till France 3.

Enligt uppgift ska "Hacker Croll" inte ha twittrat i andra personers namn och inte heller försökt byta sin information mot pengar.

–Han hade tillgång till så konfidentiell information att han mycket väl kunde ha profiteterat på den genom utpressning, säger Adeline Champagnat, på franska polisens avdelning för brott inom informationsteknologi.

Rättegång mot mannen hålls i juni. Han riskerar upp till två års fängelse och nästan 300 000 kronor i böter.