Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Var fjärde person som studerar mår dåligt

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-03-16

”Mycket oroväckande”

Stress, ångest och psykisk ohälsa.

Enligt en undersökning av Uppsala studentkår mår var fjärde student dåligt.

– Mycket handlar om en osäkerhet över framtiden , säger Ingrid Björkegren, stresskonsult till Aftonbladet.

25 procent av de som pluggar mår dåligt. Det visar en undersökning gjord av Uppsala studentkår. Studenternas psykologiska ohälsa uppges även vara en bidragande orsak till misslyckanden på landets universitet och högskolor.

”Oroväckande”

– Detta är naturligtvis mycket oroväckande. Det här är en generell tendens i hela landet sedan flera år tillbaka, det visar tidigare undersökningar från SFS och Arbetslivsinstitutet. Lärosätena har ett stort arbete framför sig med att förbättra arbetsmiljön för studenterna, säger Stella Papasotiriou i ett pressmeddelande.

Handlar om osäkerhet

Enligt Ingrid Björkegren, stresskonsult, går det att bli av med stressen. Hon anser att det i många fall handlar om en osäkerhet inför framtiden.

– Kortsiktigt påverkar stressen oss inte så mycket. Om den kvarstår under en längre tid kan dock koncentrationsförmågan bli sämre. Som student handlar det framförallt om en mental påverkan, säger hon och fortsätter:

– Många har en tendens att bry sig om vad andra tycker hela tiden. Mitt tips är att sätta sig ner och se över sitt liv och studiesituationen. Då är det mycket enklare att blicka framåt.

Följ ämnen i artikeln