Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Skolan spionerade på sina egna elever

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-14

”Inte deras uppgift”

En amerikansk skola spionerade på sina eleverna – i deras eget hem.

Nu har skolan gått med på att betala studenterna och deras advokater nära fyra miljoner kronor.

– Jag blev chockad, säger en av studenterna.

Blake Robbins.

Skolan i USA, Philadelphia, ska via webb-kameror tagit tusentals bilder på eleverna i deras eget hem. Tidigare i år när skolans metoder uppmärksammades stämde studenterna, tillsammans med sina föräldrar, de ansvariga.

”Blev chockad”

Enligt advokaterna ska skolan tagit tusentals bilder, bland annat när en av eleverna, 15-årige Blake Robbins, sov. De ska också ha registrerat vilka sajter som besökts och läst privata meddelanden.

– Jag blev chockad när jag fick veta att någon följde mig via min dator, säger studenten Blake Robbins en intervju med Fox News.

Skolan har erkänt att de aktiverat elevernas webb-kameror men att bilderna tagits för att spåra 42 stulna datorer. De hävdade också att en av studenterna tog droger. Senare visade det sig att han endast ätit godis.

1,2 miljoner till studenterna

Efter förhandlingar har skolan nu gått med på en förlikning på fyra miljoner kronor.

1,2 miljoner går till studenterna och resten av pengarna till advokatkostnader.

– En långdragen rättegång hade inte gynnat någon. Det skulle ha blivit en onödig distraktion för studenterna och personalen och kostat skattebetalarna pengar som istället skulle kunna läggas på utbildning, säger en av de ansvariga på skolan, enligt Cnet.com.

Beatrice Högå, ordförande i Sveriges förenade studentkårer, fördömer den amerikanska skolans metoder.

– Det är inte en skolans uppgift att spionera på studenter. Jag tror dock inte att det är troligt att något liknande ska skulle kunna hända i Sverige. Det här är ju en fråga om studenternas integritet, säger hon.