Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Mosul har blivit en ”dödens låda”

Uppdaterad 2017-02-13 | Publicerad 2016-12-12

Det var tänkt att offensiven mot Iraks andra stad skulle ha formen av en hästsko, med öppna flyktvägar i väster.

I stället har Mosul förvandlats till en "dödens låda" där IS styrkor måste kriga till siste man - och civila inte har någon väg ut.

Det vanliga förfarandet i kriget mot i första hand IS (Islamiska staten) i Irak är att de avancerande styrkorna lämnar en flank öppen. Det blir en ventil, både för upprorsmän som vill ge upp och civila som flyr.

Så ville Iraks regering göra även i Mosul. Men den mäktige grannen Iran, och troligen även Ryssland och Frankrike, ville annorlunda.

– Den första tanken var att ha en (flykt)korridor. . . men Hashid al-Shaabi (PMF) insisterade på att stänga vägen ut, för att hindra dem från att ta sig till Syrien, säger en kurdisk tjänsteman, som har varit involverad i den militära planeringen, till nyhetsbyrån Reuters.

Iraks premiärminister Haider al-Abadi gav i oktober grönt ljus till de Iranstödda miliserna i PMF, på svenska kända som Folkets mobiliseringsstyrkor - men hade inte räknat med hur effektiva de skulle vara.

– Regeringen gick med på Irans begäran, med tanken att det skulle ta lång tid för Hashid att ta sig till vägen mot Syrien, säger Hisham al-Hashimi, irakisk jihadistexpert som också hade insyn i planeringen inför offensiven, till Reuters.

I stället tog det "bara några dagar".

– Sedan dess är slaget helt annorlunda. Ingen mat och inget bränsle når Mosul. IS-krigarna är inställda på att kämpa till slutet.

Kill box

Från Mosul är det bara ett tiotal mil nordvästerut till syriska gränsen. Hjälporganisationer bedömde att tiotusentals, kanske hundratusentals flyktingar skulle söka sig dit, och började på sensommaren att förbereda flyktingläger i kurdhållna områden i Syrien.

– Iran gick inte med på detta, utan insisterade på att ingen fri lejd skulle tillåtas till Syrien, säger en anonym hjälparbetare till Reuters.

– De ville att hela västra sidan skulle vara en "kill box".

Det engelska uttrycket kill box började användas av USA under Kuwaitkriget i början av 1990-talet, och syftar på ett avgränsat område där anfallande styrkor kan öppna eld urskillningslöst, utan att fråga varandra - en "dödslåda".

Iran har inte kommenterat dessa uppgifter. Men även Ryssland och västmakter som Frankrike har intresse av att göra Mosul till en symbolisk sista stor strid för IS.

Snabbkollen: Så kastades Irak in i
kaos

Nytt Aleppo

Ryssland stödjer Damaskusregimen, och vill inte att IS-män från Irak ska kunna förstärka upproret i Syrien. Frankrike har ju de senaste åren utsatts för flera stora IS-relaterade terrorattacker, och har signalerat farhågor för att fler strids- och terrorvana jihadister ska söka sig vidare från krigsområdena i Syrien-Irak.

Men efter inledande framgångar i byar och mindre städer runt Mosul tyder nu alltmer på att de Bagdad-ledda styrkorna kör fast på många håll. Den kurdiske tjänstemannen som Reuters har talat med varnar för att operationen kan förvandlas till en långdragen belägring.

– Mosul kan bli ett nytt Aleppo.

Skillnaden är att i Syriens andra största stad Aleppo var det tills nyligen ett par hundra tusen människor som under desperata förhållanden var fast i striderna. I Mosul kan det handla om upp emot 1,5 miljoner människor.

1. De här deltar i slaget om Mosul

6 000 IS-anhängare finns inne i staden. De står mot:

■ Uppemot 60 000 irakiska trupper, förstärkta med kurdiska peshmerga-soldater.

Dessutom deltar både sunnimuslimska och shiamuslimska miliser, som slåss med den irakiska (shiamuslimska) regeringens välsignelse. Mosul är en sunnimuslimsk stad och därför är de shiamuslimska soldaternas deltagande mycket känsligt. Miliserna har skördat stora framgångar på slagfältet, men har också anklagats för övergrepp på civilbefolkningen i sunnimuslimska områden.

■ Situationen komplicerades ytterligare sedan även turkiska trupper samlats utanför Mosul. Något som väckt protester från den irakiska regeringen. Några shiamiliser har sagt att man kommer strida mot turkarna och "ge dem samma behandling som IS".

2. Så ska slaget gå till

De irakiska och kurdiska trupperna ska först rensa de närliggande byarna från IS-krigare. Anfallet ska ske från söder, norr och öster. Kurderna kommer att stoppa IS-krigare som flyr österut, samt ta hand om flyktingar. De kommer dock inte att gå in i staden. Själva stadskärnan ska tas av de irakiska specialtrupperna, som är tränade av USA, och som tidigare befriat städer som Tikrit och Falluja från IS.

3. Vad händer sedan?

■ Få tvivlar på att IS kommer att besegras. Men vad som händer sedan är en stor anledning till oro. Slaget kommer att utlösa en stor flyktingvåg, med upp till 1 miljon människor.

– Mosul riskerar att bli den största katastrofen på många, många år. Hundratusentals människor kommer att behöva hjälp med vatten, mat, tak över huvudet - allt man kopplar samman med mänskliga katastrofer, säger Bruno Geddo, representant för FN:s flyktingorgan UNHCR, till TT.

■ Många olika grupper har gått ihop för att krossa den gemensamma fienden IS, men frågan är vad som händer när slaget är vunnet? Det irakiska samhället är djupt splittrat efter år av sekteristiskt krig och i Mosul kommer det finnas tungt beväpnade sunni, shia, kurder och kanske även turkar i området. Shiamuslimska milisledare, som stöds av Iran, har gjort problematiska uttalanden före offensiven, som går ut på att slaget är ett led i att krossa sunnimuslimerna. Turkiet har å sin sida krävt att inga shiamuslimska miliser ska delta i Mosul.