Fler vårdas för covid – oro för ny smittotopp

Alice Nordevik/TT

Marc Skogelin/TT

Jörn Spolander/TT

Publicerad 2021-01-12

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, under tisdagens pressträff.

234 nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige, meddelar Folkhälsomyndigheten – som befarar en ny topp i smittspridningen de närmaste veckorna.

– Det är extremt viktigt att vi nu följer de grundläggande råden, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Totalt 9 667 personer med covid-19 har avlidit i Sverige. Sammanlagt 506 866 personer har konstaterats smittade av sjukdomen.

Och globalt fortsätter antalet fall att öka snabbt.

– Stora delar av Europa har fortfarande en ganska omfattande spridning, på nivåer som vi inte har haft tidigare, säger Anders Tegnell på en pressträff på tisdagen.

I Sverige ser det däremot ut som att antalet fall har varit något färre de senaste veckorna, enligt statistiken. Men det är oklart om det beror på mindre testande över julen, eller om det faktiskt är så att antalet fall har sjunkit något. Det är inte ovanligt att till exempel antalet influensafall sjunker under till exempel julhelger, för att sedan ta ny fart efter ledigheterna, säger Tegnell.

Kommande veckor är helt avgörande enligt statsepidemiologen.

– Det är framför allt viktigt att man inte skapar en massa nya kontakter, exempelvis genom att komma tillbaka till arbetet och träffa en massa människor som man inte träffat under en period.

Tryck på iva

60 procent av landets iva-platser är nu belagda med covid-19-patienter, och ingen av regionerna ser någon väntad förbättring de närmsta två veckorna, berättar Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

– Totalt sett vårdas fortfarande fler covid-19-patienter nu än det gjorde någon gång under våren, säger hon.

Den nationella tillgängliga iva-kapaciteten ligger på ungefär 20 procent, men det varierar över landet.

Hittills har cirka 80 000 personer vaccinerats i Sverige. Det innebär att bara hälften av de levererade doserna tagits i bruk.

Att inte alla doser har använts beror på att många regioner valt att lägga på hög, för att vara säkra på varje vaccinerad även ska få en andra dos. Det har enligt Tegnell funnits en oro i regionerna för att leveranserna av vaccinet skulle försenas.

– Men något sådant har man inte sett i Sverige. Vi är nu tydliga med att regionerna ska använda så många doser som möjligt och lita på att leveranserna kommer som de ska, säger han.

Höga dödstal på äldreboenden

Återigen syns höga dödstal på äldreboenden och särskilt där bedömer man att vaccinet kan få en dramatisk effekt.

TT: Vad kan vi lära oss av Danmark, som hittills har vaccinerat många fler än Sverige?

– Skillnaden är helt uppenbart att många svenska regioner har sparat doser, det har man inte gjort i Danmark, svarar Anders Tegnell.

TT: Varför tror du att det har blivit så?

– Det är ju så att Danmark har ett annat styrsystem än vi har i Sverige. I stället för regioner, som tar egna beslut, bestämmer man betydligt mer på nationell nivå exakt hur man ska göra, säger Tegnell.

Ökad vilja till vaccinering

Sedan i höstas syns en tydlig ökning av viljan att vaccinera sig. Nästan 80 procent av de tillfrågade svarar att de säkert eller troligt kommer att vaccinera sig, enligt den senaste opinionsundersökning som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap låtit göra. I slutet av oktober var motsvarande siffra ungefär 50 procent.

Samma undersökning visar att svenskarnas förtroende för Folkhälsomyndigheten, regionerna, MSB och regeringen sjunker. Förtroendet för vården är däremot fortfarande högt.

De nytillkomna dödsfallen i myndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att den dagliga uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

Följ ämnen i artikeln