Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Historiskt klimatavtal i hamn – med kryphål

Sofia Eriksson/TT

Publicerad 2023-12-13

En historisk överenskommelse som hoppfullt beskrivs som början på slutet för fossila bränslen har klubbats på klimatmötet COP28.

Men avtalet räcker inte, enligt kritiker som varnar för kryphål och svagt språk.

I nästan 30 år har världens länder gått som katten kring het gröt när det gäller den största boven bakom klimatförändringen. Men nu har man för första gången fått ett slutdokument från en FN-konferens om klimatet som nämner elefanten i rummet vid sitt rätta namn: fossila bränslen.

Jubel och applåder utbröt när klimatmötets ordförande utan invändningar kunde slå klubban i bordet.

– Vi har arbetat väldigt hårt för att säkra en bättre framtid för människor och planeten. Vi ska vara stolta över vår historiska prestation, sade Sultan al-Jaber.

COP28 kan markera början på slutet för fossila bränslen, enligt EU:s klimatchef Wopke Hoekstra.

Det har tagit oss 30 år att komma hit, det borde ha hänt för länge sedan.

Varnar för kryphål

Men låglänta önationer, som står inför hotet från höjda havsnivåer, varnar för kryphål som gör att överenskommelsen inte går tillräckligt långt när det gäller minskat användande av kol, olja och naturgas.

– Vi har kommit fram till att den kursändring vi behöver inte har säkrats, säger Samoas chefsförhandlare Anne Rasmussen.

– Jag kom hit från mina hemöar för att jobba tillsammans med er för att lösa vår generations största utmaning, att bygga en kanot. Nu har vi byggt en kanot med svag och läckande stomme, full av hål, säger John Silk från Marshallöarna.

Ska ställa om

I överenskommelsen om den så kallade globala översynen uppmanas länder att bidra till att ställa om från fossila bränslen i energisystem så att världen kan nå nettonollutsläpp till 2050. Det ska ske på ett rättvist och ordnat sätt, en hänvisning till länders olika förutsättningar att göra det.

Texten understryker vikten av åtgärder detta ”avgörande” årtionde i kampen mot klimatförändringarna och manar till tredubbling av förnybar energi till 2030 och fördubblad energieffektivisering.

Här finns också formuleringar som bedömare menar öppnar dörren för länder att fortsätta utvinna fossila bränslen, som ökat fokus på tekniska lösningar för avskiljning och lagring av koldioxid. Dessutom ges ”övergångsbränslen” grönt ljus, vilket syftar på naturgas.

Ingen utfasning

Långt över hundra länder pressade på för skarpare skrivningar om full utfasning av fossila bränslen. Det blev inte verklighet, på grund av kraftigt motstånd från bland annat oljeländer som Saudiarabien och dess allierade – som fick draghjälp av en rekordstor fossillobby.

Besluten måste klubbas med konsensus bland nästan 200 länder.

Men eftersom Kina valde att acceptera överenskommelsen kunde inte Saudiarabien göra annorlunda. USA:s klimatsändebud John Kerry framhöll att många hade velat se tydligare språk när det gäller att få bort fossila bränslen, men konstaterade att det blev en kompromiss.

Varmaste året

2023 kommer att bli det varmaste året som hittills uppmätts i världen och extremväder orsakar död och förödelse i klimatförändringens spår.

För att mildra de värsta effekterna måste de globala utsläppen nästan halveras inom sju år. Hittills fortsätter kurvorna uppåt – främst på grund av förbränningen av fossila bränslen.

Klimatmötets överenskommelse är inte bindande, men är en signal om riktningen framåt. Förhoppningen var att COP28 skulle resultera i höjda ambitioner tills det att nya klimatplaner ska lämnas in 2025. Om det blir så avgörs av huruvida världens länder nu kommer att gå från ord till handling.