Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Kristersson varnar för sviktande Ukrainastöd

Peter Wallberg/TT, Johanna Ekström/TT

Publicerad 2023-12-11

Statsminister Ulf Kristersson (M) och bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) presenterar nyheten om stödet till Ukraina. Detta under en pressträff på Rosenbad.

Sverige ger 1,4 miljarder kronor till Ukraina för att stödja befolkningen inför vintern med el, värme, skyddsrum och sjukvård.

Statsminister Ulf Kristersson (M) varnar samtidigt för konsekvenserna om EU i veckan inte lyckas enas om ett långsiktigt stöd till Ukraina.

Ulf Kristersson och biståndsminister Johan Forssell (M) presenterade det nya stödpaketet vid en pressträff.

– Det är ett omfattande vinterpaket. Det hittills enskilt största civila stödpaketet, säger Kristersson.

Han betonar samtidigt vikten av att EU och USA inte sviktar i sitt stöd till Ukraina och pekar på att det långsiktiga stödet nu börjar ifrågasättas internationellt. Något som enligt Kristersson kan leda till en negativ spiral.

– Det är mycket bekymmersamt, säger Kristersson.

”Allvarliga konsekvenser”

Statsministern varnar också för konsekvenserna om EU-länderna på veckans EU-toppmöte i Bryssel inte lyckas enas om en utvidgad långtidsbudget. Tanken är att den ska innehålla 50 miljarder euro i stöd till Ukraina.

Om EU inte lyckas enas nu, går Ukraina in i det nya året i ett ”ekonomiskt limbo”, enligt statsministern.

– Jag hoppas fortfarande att det ska lösa sig. Men jag vill understryka att vi inte pratar om vanliga europeiska oenigheter som vi ibland har, för då tar man bara ett nytt möte senare, utan det här får enorma konsekvenser om vi inte är överens.

Den svenska linjen inför EU:s budgetförhandlingar är att säga ja till mer pengar till Ukraina, men nej till andra förslag på utgiftsökningar. Den linjen ligger enligt Ulf Kristersson fast.

– Vi manar nu alla till kompromisser, det inkluderar även oss själva. Alla har egna huvudprioriteringar i den här budgeten, men om man inte kan samlas kring minsta gemensamma nämnare så blir det ingenting, säger han.

Värme och skyddsrum

De 1,4 miljarder kronorna i stödpaketet till Ukraina som presenterades på måndagen tas ur den svenska biståndsbudgeten.

Enligt regeringen är upphandling av utrustning för uppvärmning och överföringskapacitet i det ukrainska elnätet centralt för att civilbefolkningen ska klara vintern.

– Vi vill hjälpa Ukraina att reparera det som förstörs, men också bygga nytt för att kunna ge befolkningen värme och el, säger biståndsminister Forssell.

Han anklagar Ryssland för att ägna sig åt ”energiterrorism” genom att förstöra Ukrainas civila infrastruktur.