Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Ukraina utreder påstådda avrättningar i Avdijivka

TT

Publicerad 2024-02-19

En ukrainsk soldat på post utanför Avdijivka i augusti förra året. Arkivbild.

Ukrainska åklagare har inlett en förundersökning kring uppgifter om att sex obeväpnade och tillfångatagna ukrainska soldater skjutits ihjäl av ryska styrkor i staden Avdijivka.

De ukrainska soldaterna uppges ha varit sårade och inväntade evakuering när de sköts ihjäl, uppskattningsvis under torsdagen, skriver den ukrainska riksåklagarens kansli på Telegram.

Information om händelsen delades på sociala medier under söndagen, uppger åklagarmyndigheten i Donetskregionen, utan att namnge en specifik källa.

Avdijivka kontrolleras för tillfället av ryska styrkor efter det att Ukraina lämnade den svårt sönderbombade staden i torsdags.

Åklagare utreder även en händelse som uppges ha inträffat i söndags, då två till synes obeväpnade ukrainska soldater sköts ihjäl av en rysk soldat i en skyttegrav på nära håll i byn Vesele nära Bachmut. Händelsen filmades av en drönare och videoklippet har spridits på sociala medier, enligt den regionala åklagarmyndigheten.

”Att döda krigsfångar är ett grovt brott mot Genèvekonventionen om behandling av krigsfångar och ett allvarligt internationellt brott”, skriver den ukrainska riksåklagarens kansli i ett uttalande med anledning av utredningarna.