Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Gazakriget i siffror – så många har dödats

TT-AP-AFP

Publicerad 2024-01-21

Israeliska soldater nära gränsen mellan Israel och Gaza. I bakgrunden syns rök som stiger från Gazaremsan.

Fler än hundra dagar har gått sedan Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober, som ledde till att Gazakriget bröt ut. Tiotusentals rapporteras ha dödats sedan dess. Här är en sammanfattning av kriget i siffror.

Sedan kriget inleddes har fler än 25 100 palestinier dödats i Gaza, enligt det Hamaskontrollerade hälsodepartementet i Gaza. Ytterligare drygt 62 600 personer uppges ha skadats.

Israels militär säger sig ha dödat runt 9 000 stridande, utan att framföra några bevis. Landet hävdar att den höga dödssiffran för civila utöver det beror på att Hamas ofta positionerar sig i tät bebyggelse, nära till exempel hem och skolor.

Israels militär uppger att 195 soldater har dödats.

Runt 85 procent av Gazas invånare har tvingats fly på grund av kriget. FN-tjänstemän uppger att en fjärdedel av befolkningen på cirka 2,3 miljoner människor svälter.

I Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober dödades fler än 1 100 personer och cirka 250 personer togs som gisslan. Omkring 100 personer som tagits som gisslan av Hamas har frigivits. Minst 27 gisslan tros ha dödats, enligt israeliska uppgifter.

Sedan kriget mellan Hamas och Israel bröt ut har det nästan dagligen varit eldväxling mellan Israels militär och den militanta Hizbollahrörelsen i Libanon. Fler än 195 personer har dödats i Libanon, varav de flesta stridande för Hizbollah, enligt en sammanställning från AFP. På den israeliska sidan har 15 personer dödats, enligt militären.

De flesta siffror kommer från parter i kriget och har inte bekräftats av oberoende källor.