Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Man greps i Iran efter svensk arresteringsorder

Simon Uggla/TT

Publicerad 2024-01-16

En svensk man i 20-årsåldern har fängslats i Iran. Mannen, som misstänkt för medhjälp till mord, greps sedan svenska åklagare efterlyst honom internationellt.

Mannen, hemmahörande i Västerås, är häktad i sin frånvaro för medhjälp till mord och grovt vapenbrott, något VLT först rapporterade.

Misstankarna rör inblandning i mordet på en 18-årig man i Västerås den 9 juli förra året. Mannen anhölls i sin frånvaro den 5 september och häktades i sin utevaro vid Västmanlands tingsrätt den 22 december.

– Den internationella arresteringsordern utfärdades den 22 december eftersom jag hade uppgifter om att han hade lämnat landet, säger kammaråklagare Fredrik Ingblad som leder utredningen.

Han har inte fått bekräftat från officiellt håll att det är mannen i 20-årsåldern som är gripen och vill därför inte bekräfta uppgifterna. Det gör däremot mannens advokat Joel Apitzsch, som säger att gripandet skedde som en konsekvens av efterlysningen.

– Det handlar inte om att han är misstänkt för brott där, han greps till följd av den internationella arresteringsordern som utfärdades från Sverige.

Släkt i Iran

Enligt Apitzsch har mannen släkt i Iran men ska inte vara iransk medborgare.

– Min klients inställning är att han så snabbt som möjligt vill utlämnas till Sverige och jag arbetar för att det ska bli så.

Svenska utrikesdepartementet bekräftade på måndagen att en svensk man i 20-årsåldern gripits i Iran och att ambassaden i Teheran står i kontakt med lokala myndigheter. Men departementet har inte velat kommentera orsaken till gripandet med hänvisning till ”konsulär sekretess”.

TT har sökt UD och har varit i kontakt med mannens familj som avböjer att kommentera.

”Handfull” gripna svenskar

Flera svenskar har under de senaste åren fängslats i Iran på oklara grunder. UD har tidigare sagt till Aftonbladet att ”en handfull” svenska medborgare frihetsberövats i landet.

Två av dem är forskaren Ahmadreza Djalali och EU-tjänstemannen Johan Floderus. Den förstnämnda greps 2016 anklagad för spioneri och dömdes till döden året därpå, ett straff som ännu inte verkställts.

Även Johan Floderus, som greps i april 2022, anklagas för spioneri. Rättegången mot honom pågår.

Enligt uppgifter till TT greps Floderus som en konsekvens av målet mot iraniern Hamid Noury, som i hovrätten nyligen dömdes till livstids fängelse för folkrättsbrott. Iran har fördömt målet som ”politiskt motiverat”.

Hamid Nourys advokat Thomas Bodström har tidigare sagt till TT att han hoppas på ett fångutbyte med Iran för att få hem fängslade svenskar.

Rättad: I en tidigare version av texten fick Johan Floderus fel titel.