Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Konrad, Kurt

Asien hukar under extrem värme: "Tortyr"

Publicerad 2023-06-25

Temperaturerna stiger runt om i Asien – där hettan skördar liv och orsakar obehag hos människor.

– Det var tortyr, säger en turist om rekordvärmen i Peking.

”Skiner tre solar över Peking just nu?”, frågade sig en användare på den sociala medieplattformen Weibo häromdagen. ”Det är så varmt att mina händer skakar”, skrev en annan.

För första gången på nio år har den högsta nivån av värmevarning utlysts i den kinesiska huvudstaden. I torsdags uppmättes över 41 grader, den högsta temperatur som registrerats i staden en junidag sedan mätningarna påbörjades.

Lucy Yu har rest från Shanghai med sin dotter för att besöka den traditionella drakbåtsfestivalen i Peking.

– Vi åkte till den förbjudna staden och det var tortyr. Jag var tvungen att avboka resten av våra planer och stanna på hotellet, det kändes som om golvet brann när vi besökte palatset, säger Yu till South China Morning Post.

Rekordnoteringar

I torsdags gjordes också rekordnoteringar vid 16 andra väderstationer i provinser som Hebei och Shandong, enligt nyhetsbyrån Bloomberg som hänvisar till Kinas meteorologiska myndigheter.

Klimatförändringarna kommer att göra värmeböljor vanligare, längre och kraftigare. Värmen väntas öka efterfrågan på elektricitet och ökar riskerna för skogsbränder. Och Kina är inte det enda asiatiska landet som kämpar mot extrema temperaturer.

I norra Indien har termometern krupit upp mot 46 grader på sina håll. Från delstaterna Uttar Pradesh och Bihar rapporterades tidigare i veckan om överbelastade sjukhus – och bårhus. Vissa av invånarna vågar sig nu bara ut under de något svalare morgontimmarna.

Det är inte ovanligt att det blir väldigt varmt i de norra delarna av Indien under sommaren. Men nu har temperaturerna genomgående varit högre än normalt, enligt Indiens meteorologiska myndigheter. Toppnoteringarna den senaste tiden har landat omkring 43,5 grader.

Omfattande värme

Värmeböljorna sänkte sig över delar av Asien redan i april, för att sedan slå till igen i slutet av maj – som vanligtvis brukar vara inledningen på den lite svalare monsunsäsongen.

I Vietnam fick myndigheterna lov att släcka gatlyktor och ransonera elektriciteten eftersom det ökade behovet av luftkonditionering hotade att överbelasta elnätet. Landet registrerade sin högsta temperatur hittills den 6 maj: 44,1 grader i provinsen Thanh Hoa.

I de varmaste länderna kan luftkonditionering bli en fråga om liv och död. Men samtidigt som apparaterna skänker kyla kan de förvärra problemet som de ska hjälpa till att lösa. Många anläggningar slukar energi, däribland fossil sådan som orsakar utsläpp av växthusgaser som värmer upp planeten.

Den extrema hettan har lett till strömavbrott i många delar av Asien de senaste veckorna, bland annat Kina, Malaysia, Indien, Pakistan och Bangladesh.

Rekordvärmen blir ett test för den förnybara energiflottan i Asien, enligt nyhetsbyrån Reuters som rapporterar om behovet av omfattande uppgraderingar för att öka pålitligheten i nätet.

Enbart förbättringar av överförings- och distributionsförmåga kommer att kräva minst två biljoner dollar det nästa årtiondet i Asien och Stillahavsområdet, enligt företaget Wood Mackenzie.

I Rajasthan i Indien, som ligger i topp när det gäller produktionen av solkraft i landet, har det larmats om tekniska utmaningar i takt med att användandet av förnybar energi ökar.

Både Indien och Kina behåller – och bygger nya – kolkraftverk för att försäkra sig om att det finns reserver att ta av när efterfrågan på energi ökar i värmens spår. Det riskerar att leda till ökade utsläpp.

Följ ämnen i artikeln