Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Ryska hackare tog sig in ukrainsk telekomjätte

TT

Publicerad 2024-01-04

En telefonmast tillhörande Ukrainas största telekombolag Kyivstar. Arkivbild.

I flera månaders tid var ryska hackare inne i den ukrainska telekomjätten Kyivstars system. Det uppger den ukrainska cybersäkerhetschefen Illia Vitiuk för nyhetsbyrån Reuters.

Från och med 12 december slog hackarna ut Ukrainas största telekombolags system, vilket påverkade runt 24 miljoner användare i flera dagar.

Cyberattacken, som ska ha pågått sedan maj förra året, bör ses som en ”stor varning” för väst, säger Illia Vitiuk, som är chef på cybersäkerhetsavdelningen vid Ukrainas säkerhetstjänst SBU, till Reuters.

Det privata företaget har investerat mycket pengar på just cybersäkerhet, försäkrar han.

– Denna attack är ett stort budskap, en stor varning, inte bara till Ukraina, utan till hela västvärlden att förstå att ingen faktiskt är oåtkomlig, säger Vitiuk.

Hackarna hade bland annat möjlighet att få tag på användarnas personuppgifter, kunde genom mobiltelefonerna se var de befann sig och läsa deras privata meddelandet, enligt SBU.

Kyivstar arbetar nära säkerhetstjänsten för att utreda vad som hänt, uppger en talesperson för företaget, och tillägger att ”ingen information om läckor av person- och abonnentuppgifter har avslöjats”.