Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Lurvig tjuv tog med familjen på inbrott

Martin Yngve/TT

Uppdaterad 2023-11-05 | Publicerad 2023-11-04

En koala på koalasjukhuset i Port Macquarie på Australiens östkust. Arkivbild.

En plantskola i Australien har drabbats av flera inbrott det senaste året. Den skyldige har identifierats som koalan Claude – som nu har börjat ta med sig kompisar på jakt efter eukalyptusblad.

Övervakningskameror på plantskolan i Lismore har natt efter natt kunnat peka ut den skyldige, som tar sig in och mumsar i sig eukalyptusplantor.

Claude, som han har döpts till, har blivit något av en lokal kändis runt staden i norra New South Wales på Australiens östkust. Men nu kan han få dela kändisskapet med två andra koalor, rapporterar 9 News.

– Det ser ut som att Claude har bjudit in sin partner och deras lilla unge till den här buffén, säger ägaren Humphrey Herington till tv-kanalen om inbrottstjuven och hans två kumpaner.

Claudes äventyr kan väcka munterhet, säger Herington, som i public service-bolaget ABC uppskattar att Claudes inbrott kostar honom tiotusentals kronor. Men än värre är orsakerna bakom koalans beteende, säger han.

– Hans beteende är symptom på ett stort problem. Vi har ett desperat behov av fler träd som kan ge koalor föda. Här i området rensades det rejält en gång i tiden.

Träden som odlas är tänkta att planteras i reservat anpassade för den utrotningshotade nationalsymbolen.

Världsnaturfonden ska nu plantera eukalyptusträd utanför plantskolan, så att Claude och hans vänner inte behöver fortsätta på brottets bana för att överleva.