Trump dödförklarar stödpaket till Ukraina
Publicerad 2024-02-05
60 miljarder dollar till Ukraina. Efter utdragna förhandlingar har USA:s senat till slut lagt fram ett lagförslag om stöd till Kiev.
Expresident Donald Trump och hans partikamrater dödförklarar skrivningen – redan innan den gått till omröstning.
”Jag har sett nog. Lagförslaget är värre än förväntat”, twittrar representanthusets talman, republikanen Mike Johnson – och förklarar det dött i hans kammare.
Utspelet kom bara timmar efter att en partiöverskridande grupp senatorer lagt fram ett lagförslag på totalt 118 miljarder dollar. Det innehåller det hett omdebatterade stödet till Ukraina på drygt 60 miljarder dollar – men också 14 miljarder dollar till Israel, humanitärt stöd till Gaza, hjälp till krigsflyktingar samt pengar för att stärka USA:s södra gräns.
Trump: En katastrof
Det sistnämnda är avgörande för kongressens republikaner, som ofta hävdar att USA måste hantera migrantinflödet vid gränsen mot Mexiko innan man hjälper andra länder. Men trots att både republikaner och demokrater ligger bakom det 370 sidor långa lagförslaget får det tumme ner av tongivande republikaner som Mike Johnson och Donald Trump.
Expresidenten kallade uppgörelsen ”fruktansvärd” och ”en katastrof”, redan innan den var färdig, rapporterar ABC News.
Trump, som sannolikt blir republikanernas kandidat inför höstens presidentval, har sagt rätt ut att han inte vill att förslaget ska gå igenom, eftersom det skulle vara en seger för Joe Biden, skriver bland andra CNN och NPR. Det är väl känt att Donald Trump vill göra gränsfrågan och det stigande antalet migranter central i valrörelsen.
Oklart i kamrarna
En första votering i den demokratkontrollerade senaten är planerad till ”före onsdag”. Den går enbart ut på att avbryta debatten om texten och lägga fram det i den fulla kammaren. Huruvida man når upp till de 60 ja-röster som krävs för detta är oklart. I senaten sitter 49 republikaner och 51 ledamöter som röstar med demokraterna.
Går lagförslaget ändå igenom i senaten ska representanthuset säga sitt. Där har Republikanerna, med talman Mike Johnson i fronten, majorteten med 219 av de 435 platserna (tre är vakanta).
Lagstiftningens framtid är därmed högst osäker. Presidenten och demokraten Joe Biden är dock positiv: ”Nu har vi träffat en överenskommelse om ett avtal gällande nationell säkerhet som stöds av båda partierna”, säger han ett uttalande.