Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Yates: Varnade flera gånger att Flynn kunde utpressas av Ryssland

Uppdaterad 2017-05-10 | Publicerad 2017-05-08

WASHINGTON. Tidigare tillförordnade justitieministern, Sally Yates, frågades på måndagen ut av senaten om den dåvarande nationella säkerhetsrådgivaren Michael Flynns Rysslandskontakter.

Något som kostade honom jobbet efter bara 24 dagar.

– Vi oroade oss för att Flynn var en säkerhetsrisk och att han kunde utpressas av Ryssland och valde därför att varna Vita huset.

Följ ämnen
Ryssland

Den tidigare tillförordnade justitieministern, Sally Yates, informerade senaten på måndagen att hon – innan uppgifterna om Flynn blev offentliga – i två möten och ett telefonsamtal med Vita husets juridiska rådgivare Don McGahn – uttryckte sin oro för att den dåvarande säkerhetsrådgivare Michael Flynn kunde utpressas av Ryssland.

Detta efter uppgifter om att Flynn i ett telefonsamtal med Rysslands USA-ambassadör Sergey Kislyak diskuterat att häva sanktionerna mot Ryssland när Trump tog över makten, vilket gick emot Obamaadministrationens linje – och strider även mot amerikansk lag, då Trumps administration inte hade tillträtt ännu.

– Det fanns en oro för att Flynn kunde utpressas då han uppenbarligen ljugit för sina chefer om sina kontakter med den ryska ambassadören, sa Yates till senaten.

Pence gjorde falska uttalanden

Yates syftar till att Flynn – när han konfronterades med uppgifterna kring telefonsamtalet av vicepresienten Mike Pence – dementerade dem, vilket vilseledde både Pence, president Trump och hela Trumpadministrationen.

Yates berättar vidare att hon informerade McGahn om att Ryssland kände till samtalet och att de visste att Flynn vilselett Pence och att Vita huset därför borde ha den informationen för att kunna vidta ”lämpliga åtgärder”.

– Vi kände att det var mycket viktigt att den här informationen nådde Vita huset, delvis för att vicepresidenten gjorde falska uttalanden till allmänheten men också för att general Flynn kunde vara en säkerhetsrisk.

– Vi visste att situationen var dålig, vilket vi ville att Vita huset skulle veta.

Trots det höll Vita huset fast vid sitt förtroende för Flynn under lång tid, men slutligen fick Flynn sparken den 13 februari – bara 24 dagar efter att han tillrätt sitt ämbete som USA:s nationella säkerhetsrådgivare.

Även Sally Yates fick sparken för att ha gått emot Trumps inreseförbud.

Kunde inte svara på allt

Utöver oron kring att Flynn kunnat utgöra en säkerhetsrisk var Yates fåordig kring vilken relation som Trump-administrationen och Ryssland haft till varandra och hänvisade upprepade gånger till sekretessen.

När ordförande, den republikanske senatorn Lindsey Graham, frågade Yates om hon hade någon vetskap kring om det fanns något samarbete mellan Donald Trumps kampanj och Ryssland svarade hon följande:

– Svaret på den frågan skulle kräva att jag avslöjar hemligstämplad information, sa Yates samtidigt som hon underströk att svaret därmed inte ska tolkas som ett ja.

Hotet från utländska makter fortsätter

Yates var även tydlig med att hotet från utländska makter fortsätter.

– Utländska motståndares ansträngningar att blanda sig i och underminera vår demokratiska process – liksom våra allierades – utgör ett allvarligt hot mot alla amerikaner, sa Sally Yates under utfrågningen.

Donald Trump, som inför utfrågning anklagade Yates för att vara visselblåsare genom att insinuera att hon tipsade medierna om Flynn, twittrade på måndagskvällen att hon gjort ”fejkmedierna” besvikna.

”Sally Yates gjorde fejkmedierna extremt besvikna idag --- det enda hon berättade var ingenting annat än gamla nyheter!, skrev Trump på Twitter.

Flynn tidigare anställd hos Obama

Inför måndagens utfrågning framkom även uppgifterna om att tidigare presidenten Barack Obama ska ha varnat president Trump om Flynn, bara 48 timmar efter att Trump vunnit valet uppger källor för NBC News.

Detta då Obama klargjort att han inte var ett ”fan” av Flynn, och att Flynn var olämplig som innehavare av posten som nationell säkerhetsrådgivare

Flynn, som tidigare var en del av Obamaadministrationen, fick sparken 2014 från sin post som chef för den militära underrättelseorganisationen (DIA) då han uppvisat bristande ledarskap och temperamentsproblem.

Trump, som inför utfrågningen replikerade på Twitter, menar dock att det var företrädaren Obamas styre som först kontrollerade Flynn och därmed var den som gav honom tillgång till säkerhetsklassat material.

”Obama borde agerat själv”

Vita husets presstalesperson Sean Spicer underströk vid en pressträff på måndagen att Trump-administrationen inte haft någon anledning att hysa misstro mot Flynn men riktade även han kritik till ex-preisdent Obama och menade att om han ”på allvar var så orolig” att Flynn var en säkerhetsrisk så borde Obama inte ha gett honom hemligstämplat material från början.

Utöver Yates hördes även Barack Obamas tidigare nationella underrättelsechef James Clapper, som tidigare har sagt att det inte finns några bevis för att Trumpkampanjen och Moskva agerat samordnat.

”Är en total bluff”

Även där var Trump snabb på att försvara tidigare uppgifter på Twitter:

”Clapper upprepade bara vad alla, inklusive fejkmedierna redan vet, det finns ”inga bevis” för samverkan mellan Ryssland och Trump.

”Maskopin mellan Ryssland-Trump är en total bluff, när kommer den här charaden med skattemedel att få ett slut?” twittrade Trump vidare.