Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Konrad, Kurt

Vändningen: Då har du feber – egentligen

Uppdaterad 2023-10-15 | Publicerad 2023-10-14

Arkivbild. Ny forskning menar att genomsnittliga kroppstemperaturen är kallare än 37 grader.

Sängliggande med yrsel och frossa men termometern visar bara 37 grader? – då kan du vara sjukare än vad du tror.

Ny forskning slår hål på den 150-åriga myten om en universell kroppstemperatur.

Vilket sänker ribban för vad som borde kallas för feber, rapporterar New York Times.

Det har tidigare fastslagits att människokroppens normaltemperatur är 37 grader – men de senaste decennierna har ny forskning visat att genomsnittet faktiskt är kallare än så.

Senaste i september kom en färsk studie som visade på att 36,6 grader är så kall som den genomsnittliga människan är, efter att forskare tagit tempen på de 126 000 personerna som deltagit i studien som genomfördes mellan åren 2008 och 2017.

Men studiens slutsats är att det inte går att säga vad feber faktiskt är eftersom kroppstemperatur är individuellt inte universellt, rapporterar New York Times.

”Förmodligen febril”

Definitionen av feber är nu en vattendelare inom forskningsvärlden.

Normaltemperaturen på 37 grader fastställdes för över 150 år sedan av den tyske läkaren Carl Wunderlich, skriver tidningen.

Han ska ha tagit tempen över en miljon gånger på totalt 25 000 människor, vilket ledde fram till standardsiffran. Han fastslog även att 38 grader skulle räknas som "förmodligen febril".

Men nu diskuterar experter inom området huruvida Wunderlich hade fel – eller om människan blivit kallare med tiden.

Studien: Feber – ett spektrum

Vissa forskare säger att förvirringen kan röra sig om ett problem med hur man mäter temperaturen. Att Wunderlich använde andra metoder för 150 år som inte går att jämföra med hur man mäter i dag.

Enligt tidningen ska han ha använt sig av en 30 centimeter lång termometer som mätte i människors armhåla.

Andra menar att det är osäkert att mäta temperaturen i kroppen – eftersom resultatet påverkas av vilken tid på dygnet man mäter, om det är varmt eller kallt ute eller huruvida man ätit eller druckit tätt inpå mätningen.

Men om studiens slutsats stämmer undrar nu forskare om man borde sänka ribban för vad som räknas som feber – att man istället ser det som ett brett spektrum.

– Precis som att det finns ett spektrum för hjärtfrekvensen och blodtrycket, säger Julie Parsonnet, professor i medicin och i epidemiologi och befolkningens hälsa vid Stanford Medicine, som ledde studien som publicerades i september..

Följ ämnen i artikeln